Politie Groningen

Maandag 9 november 2009

Provincie Groningen, 09-11-2009

Boerakker: man verongelukt op snelweg

Bij een verkeersongeval op de autosnelweg A7 is zondagavond een 77-jarige man uit Amstelveen om het leven gekomen. Het slachtoffer botste door onbekende reden tegen de vangrail op de middengeleiding van de snelweg. Na de botsing stapte de man uit, waarna hij door een automobilist werd aangereden. Hij werd vervolgens nog meerdere keren overreden. Het slachtoffer overleed op de plek van het ongeval. De politie zette tussen Boerakker en Leek de snelweg af. Ongeveer 15 betrokkenen en getuigen werden na het ongeval naar het politiebureau in Leek gebracht. Voor deze mensen werd direct slachtofferhulp ingeschakeld. Verkeersongevallenanalyse heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval. Meerdere eenheden van de politie, brandweer en ambulancedienst werden bij het ernstige ongeval ingezet. Na het onderzoek en schoonmaakwerkzaamheden werd de snelweg weer vrijgegeven.

Hoogezand: politie stelt onderzoek in naar schietincident

De politie onderzoekt een schietincident dat zondagnacht in een woning aan het Annie M.G. Schmidthof in Hoogezand heeft plaatsgevonden. Een 26-jarige man werd volgens eigen zeggen door meerdere mannen in zijn woning overvallen. Hij had, nadat er was aangebeld, de deur geopend. Hierop liepen drie of vier mannen de hal binnen. De Hoogezandster werd hierop geslagen en geschopt. Terwijl het slachtoffer werd geslagen, viel een vuurwapen op de grond. Vervolgens is er meerdere keren in de woning met het vuurwapen geschoten. De indringers gingen er na de geloste schoten vandoor. De 26-jarige waarschuwde na het incident de politie. In de woning trof de politie het vuurwapen aan. Het wapen werd voor nader onderzoek in beslag genomen. De man is vanwege het wapenbezit aangehouden en gehoord. Hij zit nog vast. De man doet ook nog aangifte van de overval. De politie beschikt over een signalement van de mannen. De politie houdt vandaag nog een buurtonderzoek. Getuigen die iets van het incident gezien hebben of iets over de indringers kunnen zeggen, worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Stadskanaal: fietsdievegge aangehouden

De politie heeft zondagmiddag een 54-jarige vrouw uit Stadskanaal aangehouden. De vrouw had op het Raadhuisplein in haar woonplaats een afgesloten fiets weggenomen. Getuigen waarschuwden de politie. Agenten konden de vrouw met de fiets achterhalen. De vrouw is aangehouden en de fiets is in beslag genomen. Bij de woning van de verdachte werden nog twee fietsen gevonden, die mogelijk ook van diefstal afkomstig zijn. Ook deze fietsen zijn meegenomen door de politie.Van de aangetroffen fietsen is geen aangifte gedaan bij de politie. Door aangifte te doen wordt een fiets landelijk geregistreerd. Dat maakt het terugbezorgen van een aangetroffen fiets gemakkelijker. Toch gebeurt het nog te vaak dat van aangetroffen fietsen geen aangifte is gedaan. Aangifte doen heeft echt zin. Zorg daarbij dat je beschikt over unieke kenmerken van de fiets.

Nieuweschans: aanhouding na rijden onder invloed

Een 55-jarige automobilist uit Nieuweschans is zondagmiddag aangehouden voor rijden onder invloed. De man reed over de Charlottestraat in zijn woonplaats. Bij controle bleek de man onder invloed van 1,2 promille alcohol. Hierop is de man aangehouden. Na verhoor kon hij het politiebureau verlaten. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal mee.

Leek: snorfietser negeert stopteken

Een 19-jarige snorfietser zonder vaste woon- of verblijfplaats is zondagmiddag aangehouden. De man reed over De Tip in Leek, terwijl de achterband van de snorfiets leeg was. Bovendien voerde hij geen verlichting, terwijl er juist door de mist verminderd zicht was. Agenten gaven de man een stopteken. Hierop ging hij er met hoge snelheid vandoor. Even verderop botste hij op een verhoogd plantenperk, waardoor hij met de snorfiets werd gelanceerd. De man wist er rennend alsnog vandoor te gaan. Agenten zetten de achtervolging in en troffen de man in een schuurtje aan. Hij is aangehouden voor het negeren van het stopteken. De man bleek niet in het bezit van een rijbewijs. Hij vertelde de snorfiets gevonden te hebben. De snorfiets is in beslag genomen. De politie onderzoekt of de snorfiets van diefstal afkomstig is. De man is ingesloten voor nader onderzoek. Hij raakte bij zijn vluchtpoging niet gewond.

Groningen: automobilist verlaat plaats ongeval

De politie heeft zondagavond een 21-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. De man was op de Emingaheerd in zijn woonplaats de controle over zijn auto verloren. Hierbij botste hij tegen een verkeersbord. Een 40-jarige fietsster was daarbij bijna omver gereden. Zij waarschuwde de politie. De man heeft de plaats van de aanrijding verlaten, zonder melding te maken van de ontstane schade. Agenten troffen, op basis van de verklaring van de vrouw, de man en zijn auto aan in de buurt. Hij heeft een proces-verbaal gekregen.

Groningen: mannen aangehouden voor mishandeling en vernieling

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 23-jarige man uit Groningen en een 29-jarige man uit Musselkanaal aangehouden. De beide heren waren een horecagelegenheid in de Poelestraat uitgezet, nadat ze personeel hadden lastig gevallen. Onderweg vernielden ze een deurpaneel en buiten werd bij een andere horecagelegenheid een raam vernield. Daarna is het tweetal richting Grote Markt gelopen. Daar heeft een 20-jarige man uit Groningen, schijnbaar uit het niets, een vuistslag gekregen van de 23-jarige Stadjer. Hierdoor liep de man een bloedneus op en viel vervolgens op straat. Op basis van het signalement kon de politie beide verdachten even later aanhouden. Zij zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: bromfietser onder invloed

Een 30-jarige bromfietser uit Groningen is zondagnacht aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen de bromfietser slingerend over de Ulgersmaweg in zijn woonplaats rijden. Bij controle bleek de man onder invloed van 1,4 promille alcohol. Bovendien was de man niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De Stadjer is aangehouden. Hij mocht na verhoor het bureau verlaten.

Groningen/Ubbena: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige automobilist uit Nuenen. De man reed over de A28 vanuit Groningen in de richting van Assen. Agenten in een onopvallende surveillanceauto zagen de man met hoge snelheid passeren. De man reed constant op de linker weghelft van de autosnelweg, terwijl op de rechter rijstrook voldoende ruimte was. Bovendien hield hij enige malen zeer weinig afstand tot zijn voorgangers. Ondanks het mistige weer werd de automobilist geklokt op een snelheid van 176 km/uur. Na deze meting kreeg de man ter hoogte van Ubbena een stopteken. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Morgen, op dinsdag 10 november, controleert de politie op de volgende plaatsen:


- Ring Noord/West en Provincialeweg N355 tussen Groningen en Zuidhorn, snelheidscontrole;


- Stadskanaal en omgeving, algehele verkeerscontrole.

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde zondag 10 november op twee plaatsen op snelheid.

§ Stadskanaal, Unikenstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 340, aantal overtredingen: 122, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

§ Kropswolde, Woldweg: aantal geregistreerde voertuigen: 900, aantal overtredingen: 391, hoogst gemeten snelheid: 106 km/uur, maximum toegestane snelheid: km/uur.