HAL Allergy helpt gifloze Keniaanse boeren

09/11/2009 11:47

HAL Allergy B.V.

Laboratoriumapparatuur voor ontwikkeling biologische bestrijding en schoner voedsel EU

LEIDEN/HAARLEM - Dankzij de schenking van laboratoriumapparatuur door HAL Allergy kunnen milieuvriendelijke en biologische bestrijdingsmiddelen ontwikkeld worden voor boeren in Kenia. Dat kan er in de toekomst voor zorgen dat er minder groenten met schadelijke pesticiden op de EU-markt komen. Nu worden partijen voedsel geweerd vanwege te hoge pesticidengehaltes, wat een financiële ramp betekent voor de Keniaanse boeren.

HAL Allergy verhuisde dit jaar haar hoofdkantoor en laboratorium van Haarlem naar een nieuwe locatie op het Bio Science Park in Leiden. Het bedrijf is een van de toonaangevende producenten van anti-allergievaccins in Europa. Het nieuwe laboratorium in Leiden werkt met de nieuwste en meest geavanceerde apparatuur. De apparatuur die niet meeverhuisde naar Leiden werd geschonken aan het bedrijf Kenya Biologics, opgericht door de Nederlandse viroloog Nikolai van Beek.

Zijn bedrijf is sinds 2007 gevestigd in het dorp Thika, in centraal Kenia, en ontwikkelt biologische bestrijdingsmiddelen voor boeren. In Afrika gebruikt het merendeel van de arme boeren verouderde chemische insecticiden om hun gewassen te beschermen. Vaak werken die niet of zijn de plaaginsecten er resistent tegen, waardoor de boeren vaker moeten spuiten.

Het zijn echter deze groenten - zoals boontjes - die naar de EU worden geëxporteerd. Soms worden ze geweerd vanwege de hoge gehaltes aan pesticide. Dan verliezen de boeren en hun hele gezin hun halve jaarinkomen. Bovendien schaadt het overmatig spuiten hun eigen gezondheid, omdat de pesticiden in de gewassen en het drinkwater doordringen en kanker, Parkinson en andere ziekten veroorzaken.

Kenya Biologics wil deze boeren in Oost-Afrika een effectief en veilig alternatief bieden in de vorm van biologische bestrijding met insecticiden die milieuvriendelijk en geheel onschadelijk voor mens en dier zijn. Het heeft twee producten in ontwikkeling; beide gebaseerd op Baculovirussen, wat uniek is in Oost-Afrika. Deze virussen infecteren alleen bepaalde rupsensoorten en laten de rest van het ecosysteem ongemoeid.

Om deze producten te ontwikkelen en te produceren is specifieke apparatuur nodig, die in Afrika nauwelijks te krijgen is. Dankzij de schenking van de apparatuur door HAL Allergy kan het bedrijf hier toch mee verder. Saillant detail: Harry Flore, CEO van HAL Allergy begon zijn wetenschappelijke loopbaan ook in de baculovirologie.





http://www.kenyabiologics.co.ke