CO2 neutraal universiteitsgebouw VELUX Model Home geopend

09/11/2009 11:52

VELUX Nederland B.V.

Green Lighthouse attractief ontwerp binnen duurzaam kader

De Meern, 9 november 2009. Architectenbureau Christensen & Co Architecten uit Kopenhagen ontwierp het Green Lighthouse. Dit tweede gebouw uit het VELUX Model Home 2020 project is het eerste publieke CO2 neutrale gebouw van Denemarken en zit qua energieconsumptie 90% onder de huidige Deense bouweisen. Het gebouw doet dienst als studentenlounge van de faculteit natuurwetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen en heeft 50% meer daglichttoetreding dan overige utiliteitsgebouwen. Green Lighthouse is ontstaan door een unieke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, die vorige week beloond is met de 'Innovative Cooperation Prize' en zal tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen in december dit jaar (COP15) als voorbeeld dienen voor toekomstige duurzame projecten van de Deense overheid. "Met Green Lighthouse willen we bewijzen dat het verbruik van energie uit fossiele brandstoffen omlaag kan zonder dat er ongezond gebouwd hoeft te worden. Door het toepassen van een energieontwerp met visionaire architectuur is de energieconsumptie van het gebouw al gereduceerd met ongeveer 75% ten opzichte van de huidige bouwstandaard," aldus Michel Kalis Commercieel Directeur van VELUX Nederland.

Optimaal gebruik zonne-energie

De voornaamste en centrale energiebron van Green Lighthouse is de zon. Het gebouw is 950 m2 en gebouwd volgens het Actief Huis principe. Er is dus een ideale balans ontstaan in energieontwerp, binnenklimaat en de omgeving waarbij wooncomfort en gezondheid centraal staan. Het unieke ontwerp maakt optimaal gebruik van daglicht, zonne-energie, een automatisch ventilatiesysteem en een automatisch koeling- en verwarmingssysteem. Bij de ligging en vorm van het gebouw is rekening gehouden met de stand van de zon, waardoor optimaal gebruik kan worden gemaakt van zonne-energie. Zo is een gebouw ontstaan dat zelfs energie opwekt.

Uitstekend binnenklimaat

Het gebouw heeft zijn eigen energieaanvoer, bestaande uit een combinatie van zonne-energie, een warmtepomp en een stadsverwarmingssysteem. Green Lighthouse is een energie-efficiënt gebouw van hoge architectonische kwaliteit, die 50% meer daglicht binnenlaat dan een gemiddeld kantoorgebouw. Natuurlijke ventilatie zorgt voor meer dan voldoende frisse lucht en een gezond binnenklimaat. "In de zomer kan het gebouw gekoeld worden en in de winter kan de efficiency van de warmtepomp ermee verbeterd worden. De met zonnecollectoren opgewekte warmte wordt gebruikt voor vloerverwarming. Er wordt dus geen energie verspild. Daarnaast zijn alle daglichtsystemen voorzien van automatische zonweringen die ook met de zelf opgewekte energie bediend kunnen worden", aldus architect Michael Christensen.

Green Lighthouse laat zien dat het mogelijk is om klimaatneutraal te bouwen met de standaard bouwcomponenten die we vandaag de dag al gebruiken. Belangrijk hierbij is de balans tussen energieproducerend bouwen enerzijds en een behaaglijke en moderne studie- en onderzoeksomgeving anderzijds. "In Green Lighthouse vallen deze elementen prachtig samen, een klimaatneutraal gebouw met frisse lucht en goede daglichtcondities", aldus Michel Kalis.

Innovatieve samenwerking beloond

Green Lighthouse is in minder dan een jaar gebouwd door de unieke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en zal als voorbeeld dienen voor toekomstige duurzame projecten van de Deense overheid. Van de DI Building Material Industry heeft Green Lighthouse de 'Innovative Cooperation Prize' ontvangen vanwege de uitgebreide samenwerking tussen de verschillende vakgebieden en de manier waarop zij allemaal hebben nagedacht over de CO2 neutraliteit van het gebouw, terwijl de gezondheid en het comfort van de gebruikers het belangrijkste uitgangspunt bleven.

VN Klimaattop

Volgens de Deense Minister van Natuurwetenschappen, Technologie en Innovatie Helge Sander kan het gebouw een inspiratie zijn richting andere universiteiten en architecten en tevens een bijdrage leveren aan de bouwindustrie met kennis over duurzame bouwoplossingen. Het innovatieve en klimaatvriendelijke concept van het huis zal onder de aandacht komen tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen in december dit jaar (COP15). Zo worden er op de faculteit rondleidingen georganiseerd voor architecten, politici, beslissers uit het bedrijfsleven en particuliere belangstellenden.

De bedrijven die betrokken waren bij de ontwikkeling van dit project zijn het Deense Ministerie van Natuurwetenschappen, Technologie en Innovatie, de Universiteit van Kopenhagen, de gemeente Kopenhagen, de VELUX Group en VELFAC A/S. Green Lighthouse is gelegen aan Tagensvej 16 in Kopenhagen.

Over VELUX

VELUX zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor schuine daken biedt VELUX oplossingen voor platte daken. Het assortiment van VELUX bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten en producten aangestuurd door zonne-energie.

VELUX investeert uitgebreid in producten die bij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project laat VELUX concreet zien hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. VELUX bezit productievestigingen in tien landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. Producten van VELUX zijn in vrijwel de gehele wereld verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl/overvelux.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.velux.nl