Ministerie van Defensie

Unieke ontmoeting in de Golf van Aden

9 november 2009, 11.42 uur

Commandeur Pieter Bindt, commandant van de Europese anti-piraterijmissie Atalanta, heeft gisteren in de Golf van Aden een bezoek gebracht aan schout-bij-nacht Wang Zhiguo, commandant van de Chinese missie ter bestrijding van de piraterij. Commandeur Pieter Bindt en schout-bij-nacht Wang Zhigou bespreken Atalanta-missie op Chinees vlaggenschip

De unieke ontmoeting vond plaats aan boord van het Chinese vlaggenschip Zhou Shan. Bindt werd, samen met 2 van zijn stafleden, met de Lynx helikopter van Hr. Ms. Evertsen naar het Chinese fregat gebracht.

Overleg

Commandeur Pieter Bindt en schout-bij-nacht Wang Zhigou op het Chinese vlaggenschip Zhou Shan

Beide commandanten spraken over de samenwerking tussen de Europese en Chinese missie bij het patrouilleren in het zeegebied voor de kust van Somalië. Ook werd de situatie van de momenteel gekaapte schepen, waaronder het Chinese vrachtschip Xin Hai, doorgenomen. Na het bezoek bracht een Chinese boordhelikopter Bindt terug naar de Evertsen.

Chinese missie

De Chinese missie bestaat uit 2 fregatten en een bevoorradingsschip. Hun taak is het beschermen van konvooien van schepen onder Chinese vlag of eigendom en schepen met humanitaire goederen. Niet-Chinese schepen kunnen zich bij de konvooien aansluiten als zij zich van tevoren bij de Chinese autoriteiten aanmelden.

Atalanta

Operatie Atalanta is de eerste maritieme missie van de Europese Unie met als hoofdtaak het beschermen van schepen met voedselhulp van het `World Food Program (WFP)' voor Somalië. Andere taken zijn het beschermen van kwetsbare schepen en het tegen gaan van piraterij in de wateren rond Somalië. Hr. Ms. Evertsen is van augustus tot en met december het vlaggenschip van deze missie.