Blauw Research


---

Stieg Larsson dankt succes aan de Superpromoter Rotterdam , 9 november 2009
De Millenium Trilogie van schrijver Stieg Larsson zijn een groot succes. Wereldwijd zijn meer dan 12 miljoen boeken verkocht, in Nederland stond de teller in juli al op¨500.000 exemplaren. Het debuut van de Zweedse schrijver staat al meer dan een jaar in de Boeken Top-60. Hoe kan het succes van een voorheen relatief onbekende auteur worden verklaard? Is het een briljant boek, een uniek verhaal? Een uitgekiende marketingstrategie? Uit onderzoek van Blauw Research blijkt dat Larsson zijn succes te danken heeft aan zijn trouwe en enthousiaste lezers.

Het succes van Stieg Larsson ontstaat via sociale netwerken Het enthousiasme over de boeken van Stieg Larsson worden voornamelijk via sociale netwerken verspreid en leidt uiteindelijk tot de hoge verkoopaantallen. Bijna driekwart (73%) is aanraking gekomen met de boeken doordat deze zijn aanbevolen (30%), er met familie of vrienden over is gesproken (25%) of men er op internet over gelezen (18%). Slechts één op de vijf (18%) had een advertentie van het boek gezien.

Superpromoter brengt enthousiasme over Stieg Larsson over aan eigen netwerk
De personen die het boek is aanbevolen hebben dit in 70% van de gevallen van een superpromoter ontvangen. Superpromoters zijn personen die van nature met enthousiasme hun netwerk beïnvloeden en hier succesvol in zijn. De superpromoters zijn meer enthousiast over het boek, 36% geeft een 9 of 10 op een schaal van 1 tot 10 van enthousiasme. Van de personen die van nature geen superpromoters zijn geeft maar 18% een 9 of 10. Ruim drie op de tien (31%) heeft het boek het afgelopen half jaar 3 keer of vaker aanbevolen, onder de niet superpromoters was dit 15%.

Spanning, schrijfstijl en verhaallijnen maken de boeken bijzonder

Quotes van superpromoters:

Toegankelijke schrijfstijl, realistische en van deze tijd. Ook voldoende diepgang en spanning.

De manier van verhalen vertellen, het grijpt je naar de strot en je kunt het boek nauwelijks neerleggen. Heel knap!

Realistisch, rauw sommige passages. Snel geschreven, het wordt nergens saai.

Quotes van niet-superpromoters:

Aparte manier van verhalen., Boeiend en spannend., Goed verhaal! goed geschreven.

Over het onderzoek:
Voor dit onderzoek is een representatieve groep van 721 Nederlanders ondervraagd van 16 jaar en ouder via het BlauwNL panel van Blauw Research.