Cito

Arnhem, 9 november 2009

Cito ontwikkelt nieuwe rekentoets voor de zorg

Cito ontwikkelt in samenwerking met brancheverenigingen in de zorg een digitale rekentoets voor verpleegkundigen. Deze toets meet de rekenvaardigheid. Cito biedt ziekenhuizen de mogelijkheid om in het eerste kwartaal van 2010 aan een landelijke nulmeting van het rekenniveau mee te doen. De opgaven zijn ontwikkeld door verpleegkundigen uit de praktijk en gekoppeld aan beroepssituaties.

Nulmeting

De nulmeting is een schriftelijke rekentoets van 30 meerkeuzevragen en bedoeld voor verpleegkundigen die medicatie mogen toedienen en werkzaam zijn in algemene en academische ziekenhuizen. Daarnaast is deelname mogelijk voor studenten op de verpleegkundige opleidingen op niveau 4 en 5.
De deelnemende instellingen ontvangen na afloop een geanonimiseerde score van hun werknemers. De rekenvaardigheid van het eigen personeel wordt vergeleken met het landelijk gemiddelde. Op basis hiervan kan besloten worden of bijscholing gewenst is.

Brancheverenigingen

Vertegenwoordigers uit de zorg als het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), NVZ vereniging van ziekenhuizen en vertegenwoordigers van de opleidingen uit de hbo- en de mbo-raad bepalen gezamenlijk de inhoud van de toets en de prestatiestandaard die voor de toets gaat gelden. Deze standaard geeft de grens aan tussen voldoende en onvoldoende rekenvaardigheid. Meer informatie en aanmelden nulmeting