Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

in 2010, wel extra investeringen

Geen stijging waterschapslasten in 2010, wel extra investeringen

De tarieven van het waterschap Zeeuws-Vlaanderen blijven in 2010 op hetzelfde niveau als in 2009. Normaal gesproken stijgen de waterschapstarieven over de gehele breedte jaarlijks met circa 2%. Gezien de huidige economische situatie acht het waterschapsbestuur het niet verantwoord om deze lijn door te zetten.

Investeringen

De economische crisis blijft ook in Zeeuws-Vlaanderen niet onopgemerkt. Om het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven extra impulsen te geven haalt het waterschap reeds geplande investeringen in de tijd naar voren. Zo wordt er voor circa vier miljoen euro geïnvesteerd in de aanleg van fietspaden. Voorbeelden hiervan zijn het fietspad tussen Groede en Oostburg dat een lengte heeft van 4,5 kilometer. De gemeente Sluis en de Provincie participeren ook in dit project. Daarnaast worden fietspaden aangelegd tussen Graauw en Paal (2 kilometer), Sint Jansteen (1,4 kilometer) en Heikant en langs de Reuzenhoeksedijk (3,4 kilometer).

Daarnaast wordt een van de verouderde dieselmotoren van het gemaal Paal vervangen door een elektromotor. Een elektromotor is milieuvriendelijker, goedkoper in energieverbruik en vergt minder onderhoud.

Financiële dekking

Om de waterschapstarieven in 2010 op hetzelfde niveau als 2009 te houden en de extra investeringen te bekostigen maakt het waterschap gebruik van het batig slotsaldo over het jaar 2008. Daarnaast worden er nu al voordelen gerealiseerd als gevolg van de fusie met waterschap Zeeuwse Eilanden. De wederzijdse inzet van medewerkers van beide fusiepartners vergt een lagere personele bezetting en dus lagere kosten.

Terneuzen, 9 november 2009
Persbericht Nr. 2009/31