VU medisch centrum

Honours programme zet studenten met één been in de wetenschap

5 november 2009

Met de presentatie van zijn onderzoeksresultaten won Wing Ho Man (midden) de eerste prijs tijdens het symposium waarmee het honours programme werd afgesloten Foto: Mark van den Brink Geneeskundestudent Jolice van den Berg (22) is net terug van een Europees kinderartsencongres in Hamburg. Ze heeft daar een posterpresentatie heeft gegeven over haar onderzoek naar bescherming tegen infecties bij te vroeg geboren kinderen (prematuren). Het artikel dat ze erover schreef is inmiddels ingestuurd naar een wetenschappelijk tijdschrift. Dit jaar gaat ze vervolgonderzoek doen onder baby's. Ze heeft daarvoor een tijdelijke aanstelling als wetenschappelijk onderzoeker. Jolice heeft zich daarom uitgeschreven als student. Haar onderzoekswerk komt voort uit het honours programme waar ze als tweedejaars student mee begon. Maar volgend jaar pakt ze de draad van haar studie weer op.

Je staat als student al met één been in de wetenschappelijke wereld. Hoe bevalt dat?
"Het is geweldig. Ik zag het honours programme als een mogelijkheid om iets toe te voegen aan mijn studie, maar dat heeft zóveel teweeggebracht. Mijn onderwerp is heel interessant. Het maakt deel uit van een promotieonderzoek waarin gekeken wordt naar het effect van prebiotica in de voeding van te vroeg geboren kinderen, op het ontwikkelen van infecties. De uitkomsten tot nu toe zijn gunstig. Nu gaan we de verdere ontwikkeling van de kinderen volgen. Mijn aandeel daarin is te kijken naar hun immuunreactie op de vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma."

Wist je toen je begon als tweedejaars wel genoeg van methodologie en statistiek?
"Voor een deel leer je het geleidelijk. Ik bof heel erg met het team waar ik in zit. We werken heel intensief samen en zowel de promovendus als de onderzoeksleider zijn heel toegankelijk. Dus gaandeweg leer ik heel veel. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een cursus statistiek gevolgd."

Heb je nog wel zin om volgend jaar weer gewoon student te zijn? "Jazeker! Want ik wil uiteindelijk wel arts worden. Al hoop ik het klinische werk later te kunnen combineren met onderzoek, want dat vind ik ook interessant. Hoewel ik kindergeneeskunde tot nu toe wel ontzettend leuk vind, ga ik met een open mind de coschappen in."

Briljante studenten verleggen hun grenzen
Het honours programme (HP) is bedoeld voor studenten, die extra ambitie hebben en veel aankunnen. Vanaf het tweede jaar volgen ze extra, voor een deel faculteitsoverstijgend onderwijs op hoog niveau. De keuze is uit tien verschillende focusgebieden, zoals hart en vaten, neurowetenschappen, gezondheid en cultuur. Jolice koos voor kind en jeugd.
Binnen het gekozen gebied volgen de HP-studenten onderwijs en participeren ze in lopend onderzoek of zetten zij een eigen onderzoek op. Het onderzoekswerk loopt door tot in de master. Dat gebeurt op parttimebasis en gedurende de wetenschappelijke stage fulltime. Afwijkende constructies, zoals in het geval van Jolice, zijn vrij uitzonderlijk. Het HP wordt afgesloten met een of meer wetenschappelijke publicaties en een symposium waar de onderzoeksresultaten gepresenteerd worden. Er is jaarlijks plaats voor dertig studenten.

Marianne Meijerink

bron: OnderwijsKatern