D66

zondag 8 november 2009

Toespraak Alexander Pechtold op D66-congres in Breda

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat het kabinet Nederland geen wenkend perspectief biedt, zo zei hij op het partijcongres van D66 in Breda. Hierdoor wint conservatisme terrein in de samenleving. D66 wil wel een stip op de horizon zetten en zo draagvlak vinden voor noodzakelijke veranderingen. Hij ziet kansen voor zijn partij. "Het politieke landschap verandert", aldus Pechtold. "De toekomstgerichte, open houding van D66 onderscheidt zich daarbij heel duidelijk van de stilstand en het nationalisme van de conservatieve partijen."

Arbeid

Het kabinet presenteert de verhoging van de AOW-leeftijd als een bezuiniging en schrikt mensen hierdoor af. D66 wil mensen een nieuw perspectief op de arbeidsmarkt bieden. Pechtold: "Je werpt mensen niet zomaar ingrijpende maatregelen voor de voeten, zoals het kabinet met de verhoging van de AOW-leeftijd heeft gedaan. Dat is geen crisismaatregel, maar onderdeel van een nieuw perspectief met, behalve de AOW-leeftijd, ook een modern ontslagrecht, met een uitkering als springplank en met extra inzet voor de werkloze 50-plusser."

Kennis

Pechtold hekelde op het congres, dat in het teken stond van kennis en onderwijs, de middelmaat die het kabinet nastreeft "We voeren een nieuwe schoolstrijd", aldus de sociaal-liberaal. "Niet op basis van ideologie, maar op basis van ambitie. Top versus middelmaat. Het kabinet streeft naar het OESO-gemiddelde, het niveau van Cyprus en Estland. Wij gaan voor de top. Onderwijs staat bij ons al tien jaar lang op één."

Lees hier de gehele speech van Alexander Pechtold op het partijcongres van 7 november 2009 in Breda.

Zie het origineel