Gemeente Best

Handhaving verkeerd gestalde (brom-/snor)fietsen op het tunneldek

09-11-2009

In de gemeente Best geldt al sinds 1998 een algemeen stallingsverbod voor (brom-/snor)fietsen op het tunneldek (Spoorstraat, Stationsstraat en Stationsplein), met uitzondering van de fietsenstalling.

Dit besluit is destijds genomen om het stallen van (brom-/snor)fietsen meer gestructureerd te laten plaatsvinden. Zo wordt getracht om problemen zoals fietsendiefstal, vernielingen en vandalisme zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast wordt de toegankelijkheid bevorderd en wordt voorkomen dat (brom-/snor)fietsen in het wilde weg worden geplaatst en het straatbeeld in de omgeving van het station een wanordelijke en hinderlijke aanblik krijgt.

Handhaving
Vanwege de belangen voor de omgeving en de orde op het tunneldek is besloten om handhavend op te treden en verkeerd gestalde (brom-/snor)fietsen te verwijderen.

Daarbij maken wij op grond van artikel 125 Gemeentewet gebruik van onze bevoegdheid om bestuursdwang toe te passen. De verkeerd gestalde (brom-/snor)fietsen staan er in strijd met ons beleid voor de stationsomgeving waarin het verboden is gesteld om (brom-/snor)fietsen onbeheerd te laten staan buiten de daarvoor bestemde stallingruimten.

Inmiddels zijn al meerdere handhavingsacties uitgevoerd. Gebleken is dat echter nog steeds (brom-/snor)fietsen verkeerd worden gestald. Binnenkort, in week 47 (van 16 tot en met 22 november), zullen wij daarom wederom handhavend optreden indien er nog steeds verkeerd gestalde (brom-/snor)fietsen aanwezig zijn.

Het station van Best, van bovenaf gezien
Foto: Michiel Wasmus

Fiets afgevoerd en dan?
Wanneer uw (brom-/snor)fiets binnenkort door ons is afgevoerd vanwege deze handhavingsactie, kunt u uw fiets wel weer terugkrijgen. Dat kan door de bestuursdwangkosten te betalen bij de balie publiekszaken van de gemeente Best. Ná het aantonen van eigenaarschap van de (brom-/snor)fiets (bijvoorbeeld door middel van een sleutel), dient u uw identiteit bekend te maken en EUR 25,00 te voldoen voor een fiets en EUR 50.00 te voldoen voor een brom- en snorfiets. Hierna ontvangt u een bestuursdwangbesluit (tevens betalingsbewijs) waarmee u uw (brom-/snor)fiets op kunt halen bij de gemeentewerf. Daarvoor kunt u een afspraak maken met de gemeentewerf via het telefoonnummer (0499) 360 360.

Betalen: bij de publieksbalie
De bestuursdwangkosten voor de (brom-/snor)fiets kunnen alleen worden betaald tijdens de openingstijden van de publieksbalie van het gemeentehuis. Dit is maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Daarnaast is de publieksbalie ook op maandagavond van 17.00 tot 19.00 uur geopend voor publiek.

Ophalen: bij de gemeentewerf
(Brom-/snor)fietsen kunnen alleen worden opgehaald binnen de openingsuren van de gemeentewerf, maandag t/m donderdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.30 uur en op vrijdag tussen 8.00 uur en 11.30 uur.

Voor verdere en meer specifieke regelgeving verwijzen wij u naar de rubriek Regelgeving op onze website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Veiligheid en handhaving van de gemeente Best via telefoonnummer (0499) 360 911.