Gemeente Overbetuwe


Stedenbouwkundige Visie Elst Centraal vastgesteld door B&W
---

Dinsdag 3 november 2009 stelde het college van B&W de stedenbouwkundige visie Elst Centraal vast als uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling van Elst Centraal. De stedenbouwkundige visie vormt de basis voor de stedenbouwkundige ontwerpen voor de verschillende fasen en voor de verschillende bestemmingsplannen binnen Elst Centraal. De visie wordt op 11 november besproken door de Commissie Ruimte.

De stedenbouwkundige visie laat zien hoe in de toekomst de gebieden ten oost- en westzijde van het spoor met elkaar verbonden zijn en hoe het Huis der Gemeente in het plangebied is gelegen. Om een levendig en sociaal veilig gebied te creëren is de combinatie van werken en wonen noodzakelijk.
In de stedenbouwkundige visie is ondermeer de realisatie opgenomen van:

* maximaal 320 woningen

* 11.000 m' brutovloeroppervlak aan kantoren op de locatie van het Huis der Gemeente

* 6.500 m' brutovloeroppervlak aan kantoorvoorzieningen
* een parkeervoorziening van ongeveer 900 parkeerplaatsen, waaronder P&R

* 3.400 m' brutovloeroppervlak aan niet-woonfuncties, zoals kleine stationsgebonden winkelvoorzieningen, ateliers, horeca, (para)medische voorzieningen, kinderopvang.

De stedenbouwkundige visie wordt op 11 november besproken door de Commissie Ruimte. Adviseert de commissie positief, dan kan de visie worden vastgesteld in de raadsvergadering van 24 november. Daarmee heeft de raad dan programmatisch en inhoudelijk de kaders vastgesteld voor de verdere ontwikkeling van Elst Centraal.

Achtergrond

Het stationsgebied Elst Centraal wordt een regionaal vervoersknooppunt. Dit betekent ondermeer dat er meer treinverkeer komt over het spoor en dat het spoor wordt uitgebreid. Hiervoor is vervanging van de bestaande gelijkvloerse spoorwegkruising op de Aamsestraat door een fietstunnel en een verkeerstunnel voor bus- en hulpdiensten en autoâs, een goede lokale verkeersafwikkeling en herontwikkeling van station Elst noodzakelijk.
Naast een regionaal vervoersknooppunt, wordt Elst Centraal ook een knooppunt van openbaar vervoer, wonen en kantoren. En een knooppunt dat Westeraam met het centrum van Elst verbindt.

Meer informatie over Elst Centraal kunt u hier vinden.