Provincie Flevoland

Kabinet neemt moedig besluit over toekomst noordelijke Randstad

Het Kabinet heeft vrijdag 6 november een positief besluit genomen over drie schaalsprongen: groei Almere, bereikbaarheid en ecologie. De provincie beschouwt dit besluit als een definitieve doorbraak, waardoor provincie Flevoland en Almere zich verder volwaardig kunnen ontwikkelen. De provincie waardeert het moedige besluit van het Kabinet in een periode van grote financiële problemen.

De Flevolandse gedeputeerde Anne Bliek: "Door dit besluit wordt het perspectief geboden voor een hoogwaardige ontwikkeling van stad, infrastructuur en natuurkwaliteit." De komende twee jaar zullen rijk en regio intensief samenwerken in een werkmaatschappij om de aanleg van de IJmeerlijn mogelijk te maken. Naar verwachting spreekt de Tweede Kamer zich nog dit jaar uit over de kabinetsplannen, waaronder de bouw van 60.000 woningen in Almere.

Westelijke oriëntatie

Provincie Flevoland is positief over het door het Kabinet geschetste lange termijnperspectief. Het kabinetsbesluit onderschrijft de hoofdlijn van de visie van Almere. Daarmee wordt bevestigd dat realisatie van de schaalsprong, vanuit de ambitie voor meer variatie in woonmilieus en bevolkingssamenstelling, alleen maar mogelijk is bij een westelijke oriëntatie van Almere. Een westelijke oriëntatie, in combinatie met de aanleg van de IJmeerlijn, is de keuze voor de vorming van een sterke duo stad met Amsterdam en de keuze voor de versterking van de internationale concurrentie positie van de Metropoolregio Amsterdam.

Ecologisch systeem

Met het kabinetsbesluit onderschrijft het Rijk dat de lange termijn oplossing van de ecologische problemen in het Markermeer ligt in de realisatie van het Toekomstbestendig Ecologisch Systeem. De provincie ziet de voorgenomen bijdrage van het Rijk als een eerste stap op weg naar een robuuste en veerkrachtige ontwikkeling van de natuur in het Markermeer en IJmeer. Op korte termijn (2014) is het onderzoek naar realisatiemogelijkheden van de natuurmaatregelen (NMIJ) klaar en kan het Rijk besluiten over de overige benodigde middelen om de volledige eerste fase te realiseren.

Verbindingen

Het Kabinet onderkent de noodzaak van hoogwaardige versterking van de verbinding met Utrecht, maar stelt een verkenning uit na een nadere analyse van de verkeerskundige vraagstukken.
De RAAM-brief voorziet in een gefaseerde ontwikkeling van Luchthaven Lelystad, die past binnen de grenzen van de PKB. Luchthaven Lelystad krijgt de kans om zich te ontwikkelen als schakel binnen de Flevolandse economie die met 100.000 banen moet groeien.

Voor de korte termijn

Voor de korte termijn heeft het Kabinet een aantal voor de regio positieve projecten in het besluit opgenomen. Voor het realiseren van Hoger Onderwijs heeft het Kabinet een bijdrage van 37 miljoen beschikbaar gesteld. De provincie juicht dit besluit toe en ziet deze bijdrage als invulling van de brede rijksverantwoordelijkheid voor de evenwichtige ontwikkeling van het gebied. Met de bijdrage van het Rijk en de bijdrage van de regio van 35 miljoen kan de vestiging van een dependance van Hogeschool Windesheim worden gerealiseerd. Hoger onderwijs vormt een belangrijke factor voor de economische ontwikkeling van, ook voor het behouden van hoger opgeleid arbeidspotentieel in deze regio.

Het Kabinet ondersteunt de doelstelling van 100.000 arbeidsplaatsen. In overleg met het rijk, zal de regio op korte termijn een economisch programma moeten opstellen en in uitvoering brengen. De provincie wil, mits afdoende middelen aanwezig, daar graag een substantiële rol in spelen, in het verlengde van de ervaringen met Europese programma's. Naast deze ontwikkelingen wil de provincie met rijk en regio verdere afspraken maken over het realiseren van (top)voorzieningen voor sport, cultuur, zorg en jeugdzorg.
Voor een deel gaan de korte termijn besluiten om herbevestiging van bestaande afspraken: OV SAAL fase 1 en 2, aanpak wegverbinding A6 A9, de OostvaardersWold en de Weerwaterzone. Het is goed dat deze afspraken met verschillende departementen worden bekrachtigd door het gehele kabinet. Voor de interne bereikbaarheid in Almere heeft het Kabinet een eerste aanzet gegeven om te komen tot een
uitvoeringspakket.

Consensus

De RAAM-brief verwoordt standpunten voor de lange en kortere termijn. Wij zijn positief over het door het rijk geschetste lange termijnperspectief. We zijn ook positief over onderdelen van het korte termijn pakket
Met de geschetste perspectieven van het rijk is er in belangrijke mate concensus ontstaan tussen rijk en regio als het gaat om de strategische positionering van de fysiek-ruimtelijke opgaven in de verschillende Schaalsprongen, inclusief sociaal-economische randvoorwaarden, en het eindbeeld dat op lange termijn bereikt moet worden. Het debat dat over deze opgaven en gewenste
oplossingsrichtingen de afgelopen 10 jaar intensief is gevoerd, heeft uiteindelijk een eerste goed resultaat opgeleverd. Dit resultaat biedt voor de provincie een stevige basis om eendrachtig verder te werken aan de daadwerkelijke realisatie van de opgaven.