D66

maandag 9 november 2009

Is de Nederlandse Winkeltijdenwet in strijd met Europese regels?

D66-Europarlementariƫr Sophie in 't Veld heeft de Europese Commissie gevraagd om te kijken naar de Nederlandse winkeltijdenwet. Het wetsvoorstel om het aantal koopzondagen te beperken is mogelijk in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn.

Vrij verkeer van diensten

Volgens in 't Veld maakt de zondagssluiting vestiging en exploitatie van filialen van winkelbedrijven in Nederland minder aantrekkelijk voor aanbieders uit andere EU landen. Ze wil dan ook van de Europese Commissie weten of de zondagssluiting in strijd is met het principe van vrij verkeer van diensten.

Paarse kabinet

D66 vindt dat de Nederlandse regering de zondagssluiting niet kan rechtvaardigen door een beroep te doen op 'dwingende redenen van algemeen belang', omdat in een aantal gebieden geen, of een gedeeltelijke zondagssluiting geldt. Ook de rechten van werknemers zijn geen rechtvaardiging van de sluiting op zondag. Bij het verruimen van de winkeltijden heeft het eerste Paarse kabinet van PvdA, VVD en D66 ervoor gezorgd dat werknemers niet verplicht kunnen worden om op zondag te werken.

Volgende week wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de Winkeltijdenwet.