ExxonMobil investeert in waterstofproductie in Rotterdam

09/11/2009 13:59

Esso Nederland BV

ExxonMobil investeert in waterstofproductie in Rotterdam

Verbeterde energie-efficiëntie dankzij nieuwe Air Products waterstoffabriek

Rotterdam, 9 november 2009 - Esso Nederland BV (onderdeel van Exxon Mobil Corporation) heeft een overeenkomst gesloten met Air Products voor de levering van waterstof en de bouw van een nieuwe ultramoderne waterstoffabriek in de raffinaderij van ExxonMobil in Rotterdam. Belangrijke voordelen van deze nieuwe installatie zijn de stoomintegratie met de raffinaderij en de daardoor hoog-efficiënte productie van waterstof.

De nieuwe fabriek zal waterstof leveren aan de raffinaderij en de aromatenfabriek van ExxonMobil evenals aan andere klanten in de regio. De installatie zal naar verwachting in de tweede helft van 2011 operationeel zijn.

"Deze overeenkomst toont ons streven om te investeren in de energie-efficiëntie van de productie van onze brandstoffen," aldus Andrew Madden, directeur van de raffinaderij Rotterdam. "De raffinaderij en de chemiefabrieken in Rotterdam spelen een belangrijke rol in de ExxonMobil groep. De bouw van deze nieuwe waterstofinstallatie is een van de vele belangrijke projecten hier. Recente projecten zoals de uitbreiding van de aromatenfabriek, de nieuwe ontzwavelingsfabriek en de investering in geavanceerd procesbeheer onderstrepen het belang van de Rotterdamse productielocatie voor ExxonMobil."

In Rotterdam wordt waterstof gebruikt bij het verwerken en raffineren van ruwe olie om onzuiverheden te verwijderen en om de productkwaliteit van schone brandstoffen en andere producten te verbeteren.

ExxonMobil

In de regio Rotterdam heeft de ExxonMobil groep een raffinaderij (10 miljoen ton), vier petrochemische fabrieken en een smeermiddelenfabriek. Hier werken ongeveer 1000 werknemers. Tevens is ExxonMobil in Nederland mede-eigenaar van de Rotterdam-Antwerpen pijpleiding en de TEAM Terminal en MOT opslagtankparken. Daarnaast is ExxonMobil in Nederland aandeelhouder van NAM en GasTerra. Alle activiteiten maken deel uit van het wereldomspannende energie- en chemieconcern Exxon Mobil Corporation met activiteiten in 200 landen.