Senternovem

06-11-2009 | De Haagse Hogeschool wint NET-Trofee 2009

De Haagse Hogeschool heeft met het `meest duurzame schoolgebouw van Nederland' de Nationale Energie Toekomst Trofee 2009 gewonnen. Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van energiezuinig wonen en werken in Nederland werd 4 november uitgereikt tijdens het Meer Met Minder congres `De markt in beweging' in Rotterdam.

Een blij verraste Marian van Noort, directeur van Academie voor Technology, Innovation & Society (één van de twee academies binnen De Haagse Hogeschool Delft), nam de prijs en cheque van 25.000 euro in ontvangst. "Als onderwijsinstelling hebben wij een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid om energie te besparen", zegt Van Noort. "De Haagse Hogeschool wil niet alleen op het gebied van technisch onderwijs een toonaangevende rol spelen, maar ook op het gebied van duurzame en innovatieve huisvesting. Het resultaat is een gebouw met een grote energiebesparing en een enorme uitstraling."

Jury-oordeel
Ook de jury, bestaande uit de finalisten van vorig jaar, prees de wijze waarop De Haagse Hogeschool haar onderwijsfilosofie in dit project heeft vertaald en geïntegreerd met maatschappelijke doelstellingen. Dat maakt het project volgens jurylid Truus Sweringa, directeur van Oost-Flevoland Woondiensten en winnaar van 2008, tot een uitstekend voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Voor de studenten zal duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel zijn bij het ontwikkelen van latere beroepsvaardigheden", aldus Sweringa.

Duurzaamste school
De Haagse Hogeschool Delft is met een EPC van 0,59 de duurzaamste (hoge)school van Nederland. Het gebouw, met een vloeroppervlak van 15.000 m2, is voorzien van onder meer warmtepompen, zonnecollectoren in de rijbaan en het parkeerdek en zeer energiezuinige verlichting. Een innovatief regelsysteem dat continu de temperatuur, CO2-gehalte en energieverbruik in de ruimtes meet, zorgt voor een optimale balans tussen energievraag en -aanbod. Al deze duurzame technieken leiden tot een besparing van circa 55.000 euro per jaar op de energiekosten en een CO2-reductie met 65%.

Integraal ontwerp
Volgens Hans Gubbens, projectcoördinator bij de bouw van de nieuwbouw, heeft de integrale aanpak van het ontwerp ervoor gezorgd dat het zo'n succesvol project is geworden. "We zijn al in een heel vroeg stadium, zo'n vijf jaar geleden, met alle betrokkenen aan tafel gaan zitten. Vaak zie je dat een architect bepalend is bij het ontwerp. Pas in tweede instantie schuiven dan de installatie-adviseur, constructeur en bouwphisicus aan. Wij hebben bewust gekozen om vanaf het begin alle belangrijke partijen erbij te betrekken."

In een voorstudie zijn met installatie-adviseur DWA en anderen vier belangrijke uitgangspunten voor de nieuwbouw geformuleerd: duurzaamheid, flexibiliteit, technische uitstraling en transparantie. Dit heeft volgens Gubbens geleid tot de duurzaamste school van Nederland.

Meer informatie
Meer informatie over de NET-Trofee, zoals informatie over de andere finalisten en genomineerden, is te vinden op www.NET-Trofee.nl.