VU medisch centrum

Mede-organisator LMSO-congres

'We willen allemaal hetzelfde: arts worden'

5 november 2009

Aan welke voorwaarden moet een arts voldoen? Daarover spraken studenten tijdens het Landelijk Medisch Studenten Overleg (LMSO) dat dit jaar werd gehouden in VUmc. Esther van Elswijk, derdejaars geneeskunde, lid van de fiscaatcommissie, maakte het tweedaagse overleg van dichtbij mee.

Esther van Elswijk: `Ik wil een wezenlijk aandeel hebben in wat er om mij heen gebeurt Foto: Mark van den Brink "Als rode draad van het congres namen we de acht kwaliteiten die een arts zou moeten bezitten", legt Esther van Elswijk uit. "Het leek ons leuk om daar workshops over te organiseren." Als leidraad namen de VUmc-studenten het in Canada ontwikkelde CanMeds, een raamwerk waarin competenties van een arts zijn vastgelegd. Die keuze viel bij de LMSO-organisatie in goede aarde.

Sponsors nodig
VUmc mocht het congres organiseren en Van Elswijk kreeg de verantwoording voor het binnenhalen van de sponsoring toegewezen. Pure noodzaak, vindt ze. "Van elke faculteit krijgen we subsidie, maar dat is ook het enige. Op zich kan je daar wel een leuk congres mee organiseren, maar tegenwoordig is het allemaal zo duur. Als je op de VU een zaal wilt huren, een lunch bestellen, een overnachting wilt regelen en ook nog een feest en een borrel, dan is daar sponsoring voor nodig."

Een taak die Van Elswijk graag op zich nam. Ze wil niet langs de kantlijn staan, maar een wezenlijk aandeel hebben in wat er om haar heen gebeurt. Een familietrekje, meent ze, want haar ouders zitten in het onderwijs. Zo is ze ook lid van Studentenraad. "Niet zozeer om te besturen, maar wel om het uitoefenen van invloed, dat je er inhoudelijk mee bezig bent. Ik vind het interessant om te zien hoe een onderwijsprogramma tot stand komt, wat eraan voorafgaat en hoe ze tot een bepaalde conclusie komen om iets in het onderwijsprogramma door te voeren."

Tips en trucs
Hierover brainstormen is geen favoriete bezigheid van studenten. "Daarom was het voor de deelnemers een nuttig congres", stelt Van Elswijk. "Vooral voor onderwijsactieve studenten. Wij gaven tips en trucs mee hoe ze een goede voorzitter kunnen zijn. Het congres was bovendien nuttig om mensen van een andere faculteit te leren kennen en met hen te brainstormen. Heel belangrijk, want je wil immers allemaal hetzelfde, namelijk arts worden."

Ruud Pattiapon
bron: OnderwijsKatern