Gemeente Westervoort

Toet toet, blik en klik, hallo auto en trapvaardig

In de week van 9 tot en met 13 november komt het project van de ANWB, Streetwise, naar Westervoort.

Streetwise is een spannend verkeerseducatieprogramma voor kinderen op de basisschool dat hen beter leert om te gaan met het drukke verkeer. De activiteiten maken kinderen bewust van de gevaren onderweg. Spelenderwijs worden ze geleerd met deze risico's om te gaan. De organisatie van het lesprogramma is met name in handen van de verkeersouders Westervoort en de ANWB. De gemeente Westervoort en de verkeersouders Westervoort hebben dit project financieel mogelijk gemaakt.

In verschillende praktijklessen leren de kinderen veilig oversteken, de remweg van auto's in te schatten, op een verantwoorde manier plaats te nemen op de achterbank van de auto én het vergroten van hun fietsvaardigheid. ANWB Streetwise bestaat uit 4 onderdelen:
* In Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje.

* Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto.

* Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod.
* Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl