Rechtbank Rotterdam


Massale belangsteling Open Dag Rechtbank Rotterdam

De Open Dag van afgelopen zaterdag trok naar schatting 3.000 bezoekers naar de Rotterdamse rechtbank. Dat zijn duizend mensen meer dan tijdens de vorige Open Dag, drie jaar geleden. Voor de bezoekers was het vaak dringen: bij veel zalen stonden al ver voor de aanvang van de demonstratiezittingen drommen mensen te wachten. Landelijk heeft de Open Dag ruim 46.000 bezoekers getrokken.

Veel bezoekers kwamen luisteren naar het debat over `Rechtspraak en de wetten van de media'. Ook de demonstratiezittingen trokken veel belangstelling. De zitting over een ondertoezichtstelling (OTS) draaide om `Lisa', een 16-jarige met wie het sinds de scheiding van haar ouders bergaf ging. Haar ouders waren de greep kwijt. Lisa spijbelde, bleef nachtenlang weg en was al een paar keer opgepakt voor kleine vergrijpen. Jeugdzorg vermoedde dat haar vriend een loverboy was. Mede daarom werd zij tijdelijk in een gesloten inrichting geplaatst.

Muisstil publiek
Hoewel de rechter af en toe een time-out hield om uit te leggen waar ze mee bezig was, kreeg de demonstratiezitting bijna de lading van een echte zaak. Het publiek was muisstil toen Lisa desgevraagd vertelde hoe het met haar ging: "Echt niet tof. Ik zit in de gevangenis, en daar hoor ik helemaal niet." Lisa's vader, gespeeld door één van de rechtbankmedewerkers, kwam binnen en de twee vielen elkaar om de hals. Het publiek lachte. De rechter brak in: "Dit is de minst emotionele begroeting die ik in een dergelijke situatie ooit heb gezien. Lisa is een tijdje zoek geweest en zit nu in een gesloten inrichting. Ze heeft haar vader weken niet gezien en heeft heel wat meegemaakt."

Meedenken
Opvallend bij alle demonstratiezittingen was de bereidheid van het publiek om mee te denken. De rechters kregen uiteenlopende adviezen. Een deel van het publiek was het van harte eens met het vonnis in de zaak van Lisa: die kreeg een kortdurende OTS en uithuisplaatsing, om haar uit de negatieve spiraal te halen. Daarna mag ze terug naar haar vader.

Piet Polies
Jonge bezoekertjes beleefden bij Piet Polies hun eigen minizitting, waar ze óók zelf een oordeel mochten vellen over een boef die een giftige taart had gebakken voor de burgemeester. Een andere kindermagneet was het arrestantenbusje dat op het trottoir voor de rechtbank stond. Een constante stroom kinderen wilde even op de `boevenstoeltjes' zitten.

Ex-gedetineerde
Grote indruk maakte het verhaal van de ex-gedetineerde die in totaal zeventien jaar vastzat voor uiteenlopende vergrijpen. Hij kende weelde én ellende: "Bij mij is 1,6 miljoen in beslaggenomen. Maar ik heb ook in een rioolpijp geslapen." De ex-gedetineerde maakte korte metten met de opvatting dat de gevangenis een hotel is. "Je zit met zijn tweeën in een cel van 2,5 bij 3 meter. Als je maat om middernacht uitgebreid naar het toilet gaat, doe je daar niets tegen. Sporten doe je met z'n twaalven. Als er drie niet willen, gaat het niet door." De ex-gedetineerde: "Ik heb spijt van alles wat ik gedaan heb en ik wou dat ik die dingen terug kon draaien." Hij leidt sinds zes jaar een `normaal leven' en geeft voorlichting via de stichting Delinkwentie en Samenleving (D&S).

Dilemma's tonen
Mevrouw Verplanke, die met haar man en dochter naar de Open Dag kwam: "Ik krijg vandaag de bevestiging dat een goed gezin heel wat waard is. Huub heeft een slechte jeugd gehad, net als dat meisje Lisa in de OTS-zaak."

Kantonrechter Wim Wetzels hield ook een paar demonstratiezittingen. "Als je mensen achteraf vraagt naar hun mening, merk je dat ze rechtspreken toch heel lastig vinden. Dat vind ik het grote voordeel van een Open Dag: je laat de dilemma's zien. Het is belangrijk dat mensen een realistisch beeld van ons werk krijgen, zeker omdat de rechtspraak een aantal keren niet zo goed in het nieuws is geweest. Ons werk staat voor veel mensen ver weg. Dan is het alleen maar positief als ze zien hoe het eraan toegaat."

Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 9 november 2009 Naar boven