Friese waterschappen

dat ook zuivert

Fries onderzoek naar uniek gemaal dat ook zuivert

maandag, 9 november 2009
Wetterskip Fryslân en de gemeente Tytsjerksteradiel gaan onderzoeken of ze een gemaal kunnen maken dat maalt én zuivert. De combinatie van zuiveren en bemalen bestaat nog nergens. Door het polderwater te zuiveren terwijl het uit de landbouwsloten gepompt wordt zou er extra fosfaat en stikstof verwijderd kunnen worden. Hierdoor kan de kwaliteit van het oppervlaktewater in de gemeente worden verhoogd. Ingenieursbureau Tauw voert de opdracht uit. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in december 2010 bekend.

Riool en afvalwater

Naast het verwijderen van fosfaten en stikstof uit polderwater wordt ook gekeken naar het gezuiverde riool- en afvalwater dat van waterzuiveringsinstallaties afkomstig is. Onderzocht wordt of er een nieuwe mogelijkheid is om hier nog meer ziekteverwekkende bacteriën en microverontreiniging uit te kunnen verwijderen. Dagelijks bestuurslid Wietze de Haan: "Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten van ons dagelijks bestuur. Daarom kijk ik met interesse uit naar de resultaten van dit onderzoek."

Samenwerken

Het onderzoek start bij het Prinses Margrietkanaal en het Burgumer Mar. Hierbij werken Tauw, Wetterskip Fryslân en gemeente Tytsjerksteradiel nauw samen met onder meer Vitens, van Hall Instituut en Wetsus. Door samenwerking met deze specialisten zijn de verwachtingen rond het samen kunnen verbeteren van de waterkwaliteit hooggespannen. Wethouder Maaike Prins van de gemeente Tytsjerksteradiel: "De eerste brainstorm met alle partijen was veelbelovend!".

Verbeteren waterkwaliteit

In de Kaderrichtlijn Water staat dat de waterkwaliteit in Nederland verbeterd moet worden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat ondersteunt dit vernieuwende project door middel van subsidie voor de onderzoekkosten.


---

Voor meer informatie die specifiek Wetterskip Fryslân betreffen kunt u contact opnemen met Paula Arends, communicatie adviseur Wetterskip Fryslân, Harlingerstraatweg 113 te Leeuwarden, telefoon (058) 292 2367 of (06) 46 17 2367.

Vragen die de gemeente Tytsjerksteradiel betreffen kunnen worden gesteld aan Karin Hoogterp, tel. (0511) 460 515 of (06) 11 35 76 82.