D66

zondag 8 november 2009

Toespraak Gerard Schouw op D66-congres in Breda

D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Gerard Schouw, heeft in zijn speech op het partijcongres in Breda zijn partij de 'voorhoede van een andere Nederland' genoemd. D66 is terug en heel hard nodig, zo stelde de senator. Schouw zei in zijn speech dat D66 weer op de politieke kaart staat. Hij prees Alexander Pechtold en de Tweede Kamerfractie voor hun overtuigende pleidooi voor vernieuwing en verandering.

Gemeenteraadsverkiezingen

Schouw keek in zijn speech vooral uit naar de
gemeenteraadsverkiezingen. Hij vindt het lokaal bestuur de belangrijkste bestuurslaag, omdat goed bestuur dicht bij de mensen staat. Maar hij ziet ook dat veel bestuur faalt door mislukte megalomane projecten in gemeenten, ontspoorde investeringen en integriteitproblemen. Schouw: Het zorgt voor een afname van de publieke legitimatie van politiek en bestuur.

Nieuw leven in lokale democratie

Volgens Schouw ligt het ook bij het lokaal bestuur om dit tij te keren. Daarvoor moet het inspraakavonden organiseren, luisteren, discussiëren en met argumenten overtuigen. Dus, zo zei hij, D66ers gaan zorgen voor participatiebudgetten, burgerforums, lokale referenda, burgercollectieven en wijkraden. Wij gaan de lokale democratie nieuw leven inblazen.

Vijf Speerpunten

Schouw noemde vijf speerpunten voor een concrete en ambitieuze lokale politieke agenda: meer werk in de gemeenten, beter en gevarieerder wonen, duurzame en energieslimme gemeenten, kennisintensieve en onderwijsrijke gemeenten en democratische, open en integere gemeenten

Zondagsscholen

Ook wees Schouw nog op de taak die voor de gemeenten is weggelegd op het gebied van onderwijs. De leerprestaties van leerlingen gaan hard achteruit en er is veel schooluitval. De gemeente zou moeten zorgen voor beter onderwijs in betere gebouwen, brede scholen realiseren, ochtendscholen, zaterdagscholen en ja, beste Maria van der Hoeven, zelfs zondagscholen.

Lees hier de gehele speech van Gerard Schouw tijdens het D66-congres in Breda, 7 november 2009.

Zie het origineel