Gemeente Son en Breugel


kwaliteit kinderopvang

Beleidsregels handhaving kwaliteit kinderopvang

Het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang is geregeld in de Wet kinderopvang en wordt in onze gemeente uitgevoerd door de GGD Brabant Zuidoost.
Het toezicht vindt plaats door de jaarlijkse inspectie van ieder kindercentrum (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouderbureau) in onze gemeente. Het oordeel naar aanleiding van dit onderzoek wordt door de GGD vastgelegd in een inspectierapport.

De GGD adviseert de gemeente om ten aanzien van de geconstateerde tekorten al dan niet handhavend op te treden. Vervolgens bepaalt de gemeente welke maatregelen getroffen worden. Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders beleidsregels vastge-steld over de te treffen maatregelen wanneer de GGD tekorten constateert in de kwaliteit van de kinderopvang.

De "Beleidsregels Handhaving Kinderopvang" bevatten de volgende maatregelen:

- De schriftelijke waarschuwing: hierin wordt de houder van het kindercentrum erop gewe-zen dat er een tekort is geconstateerd en wordt verzocht om dit binnen een gestelde ter-mijn te herstellen;
- De schriftelijke aanwijzing: hierin wordt aangekondigd dat indien het tekort binnen een bepaalde termijn niet is hersteld een herstelsanctie zal worden opgelegd, zoals een last onder dwangsom, bestuursdwang of een bestuurlijke boete.
In de beleidsregels is vastgesteld wanneer een schriftelijke waarschuwing wordt gegeven en wanneer direct een schriftelijke aanwijzing wordt gegeven. Verder is vastgelegd welke sanc-tie wordt opgelegd wanneer de schriftelijke aanwijzing niet of onvoldoende wordt opgevolgd.
In de praktijk wordt zo veel mogelijk getracht om, zoals dat nu ook al het geval is, via een schriftelijke waarschuwing en overleg de gewenste situatie te bereiken.

De Beleidsregels Handhaving Kinderopvang liggen voor een ieder ter inzage bij de afdeling Dienstverlening Publiek en zijn ook in te zien op onze website, www.sonenbreugel.nl