Gemeente Maassluis

Gemeente gaat onkruid op een andere manier bestrijden

De gemeente Maassluis onderzoekt hoe het onkruid in het openbaar gebied op een andere, betere manier kan worden bestreden. Dit heeft het college van B&W onlangs besloten. Over onkruid komen veel klachten binnen bij de gemeente; dit was aanleiding voor de gemeenteraad om een motie in te dienen om te onkruidbestrijding te verbeteren.

Op dit moment wordt onkruid op verharding aangepakt met de `borstelmethode', maar deze heeft een aantal nadelen. Zo kan onkruid pas worden bestreden als het zichtbaar is en de methode levert schade op aan de verharding. Het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen is niet toegestaan, omdat dit schade oplevert aan het milieu. Dit is onder meer vastgelegd in het Milieubeleidsplan.

Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar onkruidbestrijding, maar ook naar manieren om ervoor te zorgen dat er minder onkruid kan groeien. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld meer gazon aan te leggen in plaats van heesters en door vaker te maaien. Om onkruidbestrijding op (verharde) wegen en straten te verbeteren, wordt geëxperimenteerd met een methode van branden en hete lucht. Dit is milieutechnisch gezien een verantwoorde methode. De gemeente maakt begin volgend jaar een definitieve keuze over de beste manier van onkruidbestrijding.