Ingezonden persbericht


Brandende economische vragen

Amsterdam, 11 november 2009

De daling van de huizenprijzen vinden consumenten niet de grootste verrassing. Toch gaat hun interesse de komende tijd vooral uit naar het verloop van de werkloosheid en huizenprijzen. Meest brandende vraag: moet ik meer sparen voor mijn pensioen?

De economie is het afgelopen jaar flink in beweging geweest. Consumenten zijn het meest verrast over de ontwikkeling van de overheidsfinanciën en de werkloosheid. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vrijdag.

Van de 45.600 respondenten noemt een derde (34%) het huishoudboekje van de overheid het meest verrassend. Hield de overheid vorig jaar nog geld over, in 2010 koerst zij af op een fors tekort van 6% van het BBP - ruim over de Europese afspraak van maximaal 3%. Een vijfde van de respondenten (21%) vindt de werkloosheid het meest opvallen.

Een jaar geleden bereikte de werkloosheid zijn laagste punt (288.000 werklozen). De laatste twaalf maanden zijn er ruim 100.000 werklozen bijgekomen. Een groep van 18% noemt de beurskoersen - de AEX is na het dieptepunt onder de 200 punten in maart weer opgeklommen tot boven de 300 punten. De daling van de huizenprijzen met 5% is maar voor een op de tien (10%) de grootste verrassing.

Huizenprijzen en banen meest interessant

Als het gaat om de toekomst vinden consumenten vooral de ontwikkeling van de werkloosheid en huizenprijzen relevant. Van de 33.100 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van zondag is een derde (33%) het meest geïnteresseerd in het verloop van de werkloosheid en noemt een vijfde (20%) de huizenprijzen. De beurskoersen krijgen met 10% een stuk minder prioriteit. Dat komt waarschijnlijk omdat veel meer mensen actief zijn op de arbeidsmarkt en huizenmarkt dan op de beurs. Daar komt bij dat veranderen van baan of huis ingrijpend is voor een huishouden. Zo'n beslissing valt ook niet half te nemen. Een beetje van baan of huis veranderen kan niet, een beetje beleggen wel.

Sparen voor later

Welke economische vragen houden consumenten nu het meest bezig? Geld opzij zetten voor later is op dit moment een belangrijke. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van zaterdag. Van de 33.800 respondenten vraagt drie op de tien (29%) zich vooral af of zij meer moeten sparen voor hun pensioen. Mogelijk is dat ingegeven door de kabinetsmaatregel om de AOW-leeftijd te verhogen. Een kwart (26%) vindt de meest relevante vraag of zij beter kunnen sparen of beleggen. Een eventuele overstap naar een andere baan staat bij een op de vijf (19%) bovenaan. Werknemers blijven dus om zich heen kijken - ondanks, of misschien wel dankzij de verslechterende arbeidsmarkt.

© 2009 ING Economisch Bureau