Capelle aan den IJssel beste digitale dienstverlener

Capelle aan den IJssel beste digitale dienstverlener

Resultaten Overheid.nl Monitor 2009

De gemeente Capelle aan den IJssel biedt volgens de Overheid.nl Monitor de beste digitale dienstverlening en voorzieningen. Capelle onderscheidt zich van andere gemeenten door hoog te scoren in alle categorieën die door de Overheid.nl Monitor worden onderzocht. Zo scoort Capelle bijvoorbeeld het beste op het aanbod van producten via de website in de categorie dienstverlening. Van de provincies staat de provincie Utrecht op de eerste plaats; bij de waterschappen is dat dit jaar het Hoogheemraadschap van Rijnland.

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) brengt de Overheid.nl Monitor jaarlijks de overheidsbrede ontwikkelingen op het gebied van digitale dienstverlening in kaart. De Overheid.nl Monitor is een van de instrumenten die staatssecretaris Bijleveld inzet om de dienstverlening van de overheid te verbeteren en overbodige regels voor burgers, bedrijven en overheidsinstellingen te schrappen. De monitor onderzoekt de toepassing van standaarden, de mate van transparantie, elektronische dienstverlening, de mate waarin de burger centraal is gesteld en de toegankelijkheid. Dit jaar wordt daarnaast de nadruk gelegd op de onderdelen uit het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-Overheid (NUP) en onderdelen uit de top 10 voor betere dienstverlening die het kabinet het komend jaar versneld uitvoert.

Gemeenten
De grootste stijger van 2009 is de gemeente Skarsterlân. Zij stijgen maar liefst 354 plaatsen en gaan van plaats 404 naar plaats 50. Ook de gemeenten Oost Gelre (+338) en Blaricum (+329) zitten flink in de lift. Dordrecht blijft opnieuw op de tweede positie staan en behaalt op vrijwel alle categorieën een goede score. Zij wordt op de voet gevolgd door Woerden en Almere.

Tiel, Nieuwegein, Deventer, Emmen en Losser komen nieuw de top 10 binnen. Voor de gemeente Emmen is dit een bijzondere prestatie want zij schuift van positie 283 door naar de tiende plek. Ook Tiel (van 120 naar 6) en Nieuwegein (van 93 naar 7) zetten een mooi resultaat neer. De grootste onder de kleinsten is dit jaar de gemeente Losser. Stond zij vorig jaar nog op positie 13 op de ranglijst van alle gemeenten, dit jaar gooit ze hoge ogen met een vijfde plek. Stadsdeel Zeeburg Amsterdam blijft de beste in de categorie deelgemeenten en stadsdelen.

Provincies
Bij de provincies is Utrecht gestegen van de derde naar de eerste plaats. Dit na een aantal jaren waarin Zeeland en Limburg als eersten naar voren kwamen. In de categorieën standaarden, transparantie en dienstverlening scoort Utrecht het hoogste.

Waterschappen
Bij de waterschappen is de top van de ranglijst ook gewijzigd. Hoogheemraadschap van Rijnland heeft Wetterskip Fryslân van de eerste plaats weten te verdringen. Waterschap De Dommel, Hoogheemraadschap van Delfland en Waterschap Reest en Wieden komen nieuw binnen in de top 10.

Ministeries
Was vorig jaar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen nog de nummer één, dit jaar is de koppositie voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgend jaar is een vergelijking van ministeriële websites niet meer noodzakelijk. Naar verwachting is dan de rijksbrede website in gebruik en wordt alle informatie vanuit de ministeries via één website beschikbaar gesteld.

De complete ranglijsten zijn te vinden op http://monitor.overheid.nl




RVD Mediafeed