FNV Bondgenoten

Vakbonden: stakingen bij de Bijenkorf van de baan na afsluiten principeakkoord

FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben een principeakkoord gesloten bij de Bijenkorf. Hiermee zijn de door het personeel aangekondigde stakingen die dinsdag zouden beginnen van de baan.

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten is blij met het akkoord: "Het lijkt er op dat de Bijenkorf de cultuuromslag bij de werknemers zag. Na 9 maanden wachten op resultaat uit de onderhandeling wilden de werknemers zelf gaan staken. Gelukkig is dat nu niet nodig."

De huidige cao liep al in februari van dit jaar af. Sindsdien is er onderhandeld over een nieuw akkoord. De vakbonden wilden geen cao afsluiten waarmee de werknemers met verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden te maken kregen. Van der Ploeg: "De Bijenkorf wilde het aantal te werken zondagen sterk verhogen en de voorwaarden voor de 55plussers verslechteren. Toen deze verslechteringen van tafel gingen en er een voor deze tijd acceptabel loonbod kwam, konden wij eindelijk akkoord gaan."

De cao krijgt een looptijd van 2 jaar tot 1 februari 2011. De werknemers krijgen met terugwerkende kracht een structurele loonsverhoging van 1,25 procent per 1 juli 2009. Op 1 juli 2010 krijgen zij opnieuw structureel 1,25 procent.