Weldergroep handicap

Nieuwe gids voor sollicitanten met ziekte of handicap

Geschreven door David Israel op 09-11-2009 15:55 | Permalink Trefwoorden: persbericht, welder, solliciteren, gezondheid

Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kreeg afgelopen vrijdag tijdens de opening van de Week van de Chronisch Zieken, de eerste sollicitatiegids aangeboden door Fini de Paauw, voorzitter van de CG-Raad en lid van de Raad van Toezicht van Welder. Klijnsma, zelf `ervaringsdeskundige', benadrukte dat het op de werkvloer helaas nog geen vanzelfsprekendheid is om mensen met een chronische ziekte of handicap in dienst te hebben. Nieuwe gids voor sollicitanten met ziekte of handicap

Mensen met een chronische ziekte of handicap die gaan solliciteren vragen zich af wat zij willen en moeten vertellen over hun gezondheid. Ook zoeken zij manieren waarop zij over hun ziekte of handicap kunnen vertellen en hoe zij het beste kunnen omgaan met lastige vragen.

Deze signalen komen dagelijks binnen bij Kenniscentrum Welder. Daarom heeft Welder een sollicitatiegids ontwikkeld die mensen aanspoort het heft in eigen hand te nemen, de juiste antwoorden te formuleren en een eigen actieplan te maken. De gids geeft niet alleen feitelijke informatie over regels, rechten & plichten, maar biedt ook oefeningen om zelf te ontdekken wat je wel en niet vertelt en hoe je dat wilt gaan doen.

Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kreeg afgelopen vrijdag tijdens de opening van de Week van de Chronisch Zieken, de eerste sollicitatiegids aangeboden door Fini de Paauw, voorzitter van de CG-Raad en lid van de Raad van Toezicht van Welder. Klijnsma, zelf `ervaringsdeskundige', benadrukte dat het op de werkvloer helaas nog geen vanzelfsprekendheid is om mensen met een chronische ziekte of handicap in dienst te hebben.

Er zijn volgens Klijnsma meer werkgevers nodig die er het belang van inzien om juist deze mensen de kans te bieden om te laten zien wat ze in huis hebben. Om werkgevers over de streep te trekken, vindt Klijnsma het belangrijk dat sollicitanten goed voorbereid en met zelfvertrouwen op hun sollicitatiegesprek komen. "Zo'n gids is natuurlijk geen garantie op een baan, maar hij kan wel een belangrijke steun in de rug zijn voor mensen met een beperking die op zoek zijn naar werk."

Sollicitanten die ervaringen en tips willen uitwisselen, kunnen terecht op het forum van kenniscentrum Welder (www.welderforum.nl). Zo hoeft het solliciteren niet meer een eenzaam proces te zijn, maar kunnen sollicitanten met een chronische ziekte of een handicap elkaar helpen en elkaar een hart onder riem steken.

Welder (www.weldergroep.nl) is een landelijk, onafhankelijk kenniscentrum dat zich bezighoudt met werk, uitkeringen en verzekeringen in relatie tot gezondheid en handicap. Het is onze missie om burgers met een gezondheidsprobleem, chronische ziekte of handicap te empoweren, zodat zij beter voorbereid kunnen omgaan met hun werkgever, bedrijfsarts, (uitkerings)instantie, re-integratiebedrijf of verzekeraar. Welder is een stichting zonder winstoogmerk.

De sollicitatiegids:

* Is een praktisch zelfhulpschrift met:


* beschrijving van het sollicitatieproces, van zelfonderzoek t/m sollicitatiegesprek


* informatie over rechten & plichten, medische keuringen, voordelige regelingen

* tips, adviezen, handige checklists, logboekpagina's en actieplannen

* voorbeelden van lastige vragen en sterke antwoorden
* verwijzingen voor verder lezen en oefenen

Is ontwikkeld op basis van ervaringen van sollicitanten met beperkingen

Is gemaakt door kenniscentrum Welder en mede mogelijk gemaakt door CG-Raad en Revalidatiefonds

Is bedoeld voor mensen met en zonder werk(ervaring)

Kan worden ingezet door professionals bij re-integratiebedrijven, revalidatiecentra, opleidingsinstellingen, uitkeringsinstanties e.d.