Gemeente Baarn

Metingen luchtkwaliteit twee panden in Brinkstraat

De Provincie Utrecht wil de komende tijd in twee panden aan de Brinkstraat luchtmetingen laten verrichten om te onderzoeken of de grondwatersanering die in april 2004 is gestart volgens schema verloopt. De luchtmetingen in de panden zijn uitdrukkelijk bedoeld om alle mogelijke risicoâs uit te sluiten. De provincie voert dit soort onderzoeken vaker uit. Meestal blijkt dat er geen meetbare of schadelijke concentraties aanwezig zijn in de binnenlucht.

Sanering

De grondwatersanering onder de Brinkstraat is nodig om de bodemverontreiniging die zich op 6 à 10 meter diepte bevindt, aan te pakken. In een eerste fase gebeurde dat door het onttrekken van verontreinigd grondwater en het inbrengen van middelen die de afbraak van de verontreiniging stimuleren. In de huidige tweede fase van de sanering vindt een natuurlijke afbraak van de verontreiniging plaats. De provincie houdt de voortgang van de sanering in de gaten met regelmatige controlemetingen.

Luchtkwaliteit

Om alle mogelijke risicoâs uit te sluiten, wil de provincie ook de kwaliteit meten van de binnenlucht van twee panden aan de Brinkstraat die boven de verontreiniging staan. Gekeken wordt naar de mogelijke aanwezigheid van zogenoemde vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen in de lucht. De meting vindt plaats in de kelders, kruip- en verblijfsruimten. Zo kan worden vastgesteld of de luchtkwaliteit voldoet aan de geldende normen. De ervaring leert overigens dat er meestal geen schadelijke of zelfs maar meetbare concentraties aanwezig zijn in de binnenlucht.

De bewoners van de twee panden aan de Brinkstraat zijn door de provincie geïnformeerd over het luchtonderzoek.