Gemeente Purmerend

Geen rol gemeente bij incassokosten stadsverwarming

09 november 2009

De gemeente Purmerend gaat geen rol spelen in vragen over de opslag voor betaling via acceptgiro's bij Stadsverwarming Purmerend. Onlangs heeft de kantonrechter in Zaandam inzake een individuele klant met betalingsachterstand bepaald dat diens schuld wordt verminderd met de administratiekosten voor betaling via acceptgiro. Sommige klanten van Stadsverwarming vragen zich af of dit betekent dat nu iedereen geld zou moeten terugkrijgen.

Reactie wethouder Engels
Wethouder Engels heeft hierover inmiddels een gesprek gehad met Stadsverwarming Purmerend. Dit overigens vanuit het algemeen belang en niet in zijn rol van aandeelhouder. In het gesprek legde Stadsverwarming Purmerend uit waarom "de onderhavige uitspraak juridisch geen precedentwerking heeft voor alle klanten." In een reactie zegt de wethouder: "Formeel hebben we hier niets over te zeggen en is het verder een zaak tussen Stadsverwarming, haar klanten en de nieuwe Warmtewet. Suggesties dat wij hier gemeenschapsgeld voor beschikbaar zouden moeten stellen, neem ik niet over. Nog los van het feit dat ik daar niet over mag beslissen. Dat mag alleen de gemeenteraad."

Meer betalen bij acceptgiro
Stadsverwarming Purmerend is van mening dat het redelijk is dat voor extra werkzaamheden die aan betalen per acceptgiro verbonden zijn, ook extra wordt betaald. Niet alleen omdat het oneerlijk zou zijn om mensen die wel automatisch betalen aan die extra kosten te laten meebetalen. Maar ook omdat de nieuwe Warmtewet dit soort zaken toestaat. Volgens de Stadsverwarming rekenen veel bedrijven administratiekosten voor betaling via acceptgiro, of geven zij korting voor betaling via automatische incasso. De Stadsverwarming meent dat dit feitelijk op hetzelfde neerkomt. Verder stelt de Stadsverwarming dat de reikwijdte van deze uitspraak in algemeen juridische zin beperkt is tot de individuele klant waarop de uitspraak betrekking heeft.

Gemeente speelt geen rol
De gemeente is weliswaar enig eigenaar van de aandelen van Stadsverwarming Purmerend BV, maar dat wil niet zeggen dat de gemeente over terugbetaling zou kunnen beslissen. Die rol hebben aandeelhouders bij een privaatrechtelijke vennootschap nu eenmaal niet. Er is wel een beroep gedaan op de gemeente om nog eens met Stadsverwarming Purmerend te gaan praten. Dat is nu gebeurd, maar de gemeente heeft in deze kwestie zelfs geen scheidsrechtersrol.

Kosten
Er is gesuggereerd dat de gemeente zelf de kosten voor haar rekening kan nemen. Per klant gaat het om 18 euro per jaar, vanaf medio 2005. Maar vermenigvuldigd met zo'n 5000 klanten loopt het totaalbedrag wel op naar zo'n 400.000 euro. Dat zouden alle Purmerenders dan samen moeten betalen. De wethouder zal dat niet voorstellen aan de gemeenteraad, die uiteindelijk de beslissing neemt over gemeentelijke uitgaven.