Startersdag 2009: ondernemen steeds meer in trek

09/11/2009 17:44

Kamer van Koophandel Nederland

Op zaterdag 7 november hebben ongeveer 27.000 (startende) ondernemers de Startersdag 2009 van de Kamer van Koophandel bezocht. Dat is ruim 2000 bezoekers meer dan vorig jaar. Belangstellenden konden afgelopen zaterdag op 22 locaties terecht voor alle relevante informatie over (beginnend) ondernemerschap. Brabant was met ruim 4.100 bezoekers de drukst bezochte regio.

Elke locatie bood een informatiemarkt met stands van organisaties waar starters mee te maken krijgen, zoals banken, accountants en de Belastingdienst. Via presentaties en persoonlijke gesprekken kregen bezoekers antwoord op hun vragen over bijvoorbeeld: financiën, rechtsvormen, belastingen en administratie, marketing, verzekeringen, personeel of huisvesting, maar ook over starten door het overnemen van een bestaand bedrijf of over beginnen met internationale handel. Uiteraard was er volop gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met andere ondernemers.

Ondernemerschap onverminderd populair

Sinds 2005 is het aantal starters alleen maar toegenomen. Waar het totaal aantal starters over heel 2005 ruim 76.000 bedroeg, telt het Handelsregister dít jaar van januari tot september al ruim 79.000 nieuwe ingeschreven bedrijven. Het hoge aantal aanmeldingen voor de Startersdag bevestigt deze trend. Een groot deel van de starters bestaat overigens uit zogenoemde zzp'er. In 2008 waren zij goed voor 89% van het totale aantal starters. Internationale handel blijft een voorname economische motor voor Nederland. Van alle nieuwe ondernemers start 23% hun bedrijf in de internationale handel. Meer informatie over de cijfers staat op www.kvk.nl/handelsregistercijfers.

Dromen waarmaken

De economische crisis is niet de belangrijkste reden voor het beginnen met ondernemen, zo bleek uit onderzoek dat Kamer van Koophandel eerder dit jaar dit onder recent gestarte ondernemers. Nog altijd wordt het waarmaken van een droom als belangrijkste motief genoemd (meer informatie op www.kvk.nl). Zeker wanneer er dromen in het spel zijn, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Met de Startersdag ondersteunt de Kamer van Koophandel toekomstige ondernemers bij een goede voorbereiding en het waarmaken van hun ambities.





http://www.kvk.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Kamer van Koophandel