Start campagne energiebesparing in woning

"Er valt meer uit je huis te halen dan je denkt"

Vanaf maandag 9 november start de Postbus 51 campagne "Er valt meer uit je huis te halen dan je denkt" over energiebesparing in de woning. Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie roept via een televisiecommercial, radiocommercials, de website van Meer Met Minder alle Nederlanders op om maatregelen te nemen die het energieverbuik terugbrengen.

De campagne houdt mensen een spiegel voor. Er wordt overal gejaagd op voordeel en koopjes, behalve daar waar het voor ons neus ligt. In ons eigen huis. Daar is met wat ingrepen en maatregelen veel voordeel te halen door energie te besparen. Goed voor de portemonnee, de verbetering van het wooncomfort, de stijging van de waarde van het huis en goed voor het klimaat. De televisie- en radiocommercials verwijzen mensen door naar www.meermetminder.nl waar informatie te vinden is over de mogelijkheden, financiële regelingen en hulp bij realisatie. Op de website is ook campagnemateriaal te vinden dat gebruikt kan worden door bijvoorbeeld aannemers, installateurs, energieadviseurs etc.

Het tijdelijke stimuleringspakket van het kabinet maakt het extra aantrekkelijk om juist nu over te gaan tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Het pakket voorziet onder meer in een subsidie op isolatieglas, de BTW-verlaging op isolerende maatregelen en de subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken voor duurzame energie en warmte (waar o.a. zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen onder vallen). Ook maakt de overheid het mogelijk om tegen een lager rentetarief een lening af te sluiten voor groene investeringen.

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van het landelijke energieverbruik. In de bestaande bouw zijn aanzienlijke reducties van CO2 uitstoot mogelijk. Om de klimaatdoelstellingen te halen zet het kabinet de komende jaren fors in op het energiezuiniger maken van bestaande gebouwen, stelt het strengere eisen aan de energieprestatie van nieuwe gebouwen en bevordert het vergaande energiezuinigheid, duurzaamheid en innovatie.