Senternovem

09-11-2009 | Onderzoeksrapport `Duurzaam Inkopen: Impact op de Nederlandse kantorenmarkt' beschikbaar

Het effect van het duurzaam inkoop beleid van de overheid begint zich af te tekenen in de markt. Er is een duidelijke beweging te zien naar een verduurzaming van de bestaande voorraad. Beleggers en investeerders reageren op de veranderende vraag. Dit blijkt uit het in opdracht van SenterNovem uitgevoerde onderzoek naar de impact van het duurzaam inkopen op de kantorenmarkt. De Rijksoverheid wil in 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Dit omvat ook de huur en aankoop van kantoorgebouwen.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren:

* Slechts een derde van de gelabelde kantoorpanden voldoet aan de duurzame inkoopeis van de Nederlandse overheid, een`C-of-hoger'label. Oftewel, tenminste tweederde van de bestaande voorraad voldoet niet aan deze eis. Een aanzienlijk deel (27 procent) van de reeds gelabelde kantoorpanden haalt zelfs de laagst mogelijke score: een G-label.

* De Rijksoverheid en lokale overheden hebben samen ongeveer 20 procent van alle kantoorgebouwen in Nederland in gebruik Hiermee is de overheid de grootste gebruiker van vastgoed in Nederland. Het duurzaam inkoopbeleid van de overheid zal grote gevolgen hebben voor beleggers in bestaand vastgoed.. Zij zullen hun bestaande voorraad moeten verduurzamen om zaken te kunnen blijven doen met de overheid.


* Een meerderheid van de vastgoedbeleggers is van plan investeringen te doen om de energieprestatie van hun portefeuille te verbeteren.

Hans Copier, directeur Investeringsmaatschappij ING Real Estate Investment Management Nederland zei tijdens het PROVADA Green Forum dit jaar: "Als een huurder van ons eist dat zijn gebouw een C-label wordt, dan regelen we dat." Vermogensbeheerders ABP en PGGM, Twee belangrijke financiers van de vastgoedsector hebben aangegeven hun vastgoedbeleggingen te gaan verduurzamen.

PGGM brengt de komende maanden in kaart hoe duurzaam hun portefeuille van ongeveer 15 miljard euro is. Guido Verhoef, hoofd private Real Estate PGGM Investments: "Met de resultaten van dit onderzoek zien we of en hoe duurzaam onze wereldwijde portefeuilles zijn. Vervolgens kunnen we de vorderingen van de fondsmanagers bepalen en hen erop aanspreken als er te weinig progressie in de verduurzaming is. Het gaat om een onderzoek op fondsenniveau en niet op gebouwenniveau. De individuele fondsmanager moet uiteindelijk achterhalen wat de prestaties zijn bij CO2-reductie, waterverbruik, materiaalgebruik en afvalverwerking van het vastgoed."