GroenLinks
Oppositiepartijen willen acceptatieplicht bijzonder onderwijs

Tijdens het debat over de onderwijsbegroting stellen GroenLinks, SP en D66 voor om het jaar 2010 in te luiden met een modernisering van de vrijheid van onderwijs. Zij willen een acceptatierecht voor leerlingen op bijzondere scholen. Het leidt tot een uitbreiding van de vrije schoolkeuze, want scholen dienen alle leerlingen toe te laten indien de grondslag wordt gerespecteerd.

Hoewel veel bijzondere scholen hun deuren voor iedereen openen, mogen zij toch op onduidelijke gronden leerlingen weigeren. Als het aan de oppositiepartijen ligt, wordt elke leerling geaccepteerd die de grondslag van de school respecteert. Daarmee verschuift de focus van de school, die nu kan bepalen of een leerling de grondslag voldoende onderschrijft, naar de leerling.

Een initiatiefwetsvoorstel van Mariëtte Hamer (PvdA) ligt al enkele jaren te verstoffen in de onderste lade van de partij. Sterker nog, de PvdA stemde tegen een motie van de SP die precies dat voorstelde wat in het initiatiefwetsvoorstel is geregeld. GroenLinks, SP en D66 vinden het de hoogste tijd dat de PvdA nu kleur gaat bekennen. Dibi: "Het gaat mij om het principe. Scholen worden bekostigd uit belastinggeld, dan vind ik het niet kunnen dat zij willekeurig leerlingen mogen weigeren." Jasper van Dijk (SP) vult aan : "Alle kinderen dienen welkom te zijn op alle scholen." Boris van der Ham (D66): "Met dit voorstel maken we een einde aan de ongelijkheid tussen openbare scholen en bijzondere scholen." Indien VVD en PvdA het voorstel steunen, is er een meerderheid voor het voorstel.

De onderwijsbegroting wordt vanaf dinsdag 10 november 20.00 in de Tweede Kamer behandeld.

Tofik Dibi (GroenLinks)
Jasper van Dijk (SP)
Boris van der Ham (D66)