CDA

CDATV: Ferrier - 1,5 miljoen beschikbaar voor Guyana-woud

De Tweede Kamer behandelde deze week de begroting van ontwikkelingssamenwerking. Namens het CDA voerde Kathleen Ferrier het woord.

Omdat de hoogte van het budget voor ontwikkelingssamenwerking gekoppeld is aan het Bruto Nationaal Product (wat alle Nederlanders met elkaar verdienen) en het door de economische crisis minder goed gaat, moet er 600 miljoen euro bezuinigd worden op ontwikkelingssamenwerking. Dat is een vermindering van ongeveer 15% ten opzicht van het budget van voorgaande jaren. âNu er zoveel minder te besteden is, is het des te belangrijker in te zetten op effectiviteit, op wat goed werktâ. Wat dat betreft is zij het niet eens met de kortingen die de minister voorstelt op gebied van HIV/AIDS. âHij kort op de programmaâs die goed functioneren en laat de minder goed presterende ongemoeid, dat kan nietâ, aldus Ferrier.

Ferrier was niet blij met de plannen van minister Koenders om op basisonderwijs te bezuinigen. âHet basisonderwijs vormt de basis van iedere scholing. Daar moeten we juist niet op bezuinigen. Ik wil precies weten hoe de gaten die Nederland nu laat vallen worden aangevuldâ. Ferrier pleitte ook voor goede toegang voor kleine boeren tot financiële diensten. âRabobank Nederland heeft op dit terrein grote deskundigheid die de regering veel actiever zou moeten inzetten, net zoals de deskundigheid van kennisinstituten als Wageningen, TNO, maar ook het MKBâ. Ook brak Ferrier een lans voor de aanpak van de handel in kinderorganen. âWerkelijk verwerpelijkâ, aldus Ferrier. âSoms worden kinderen verwekt om hun organen te verhandelenâ. De minister zegde toe deze problematiek aan te kaarten bij zijn collegaâs.

Duurzaamheid is een belangrijk punt in de inbreng van het CDA. Ferrier vroeg de minister een bedrag van 1,5 miljoen beschikbaar te stellen voor het Guyana-woud. âEen prachtig natuurgebied in en rond Suriname. De Europese Commissie heeft toegezegd ook te helpen met dit project als individuele landen dit ook doen. Hier moeten we ons voor inzetten!â. De minister zegde na het pleidooi van Ferrier toe hiervoor
1,5 miljoen euro vrij te maken.