Gemeente Heusden


Heusden op de goede weg bij sturing op grote projecten 9 november 2009 Heusden op de goede weg bij sturing op grote projecten

De sturing op grote projecten van de gemeente Heusden is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Dat concludeert de rekenkamercommissie van de gemeente Heusden in haar rapport `Sturing grote projecten'.

De rekenkamercommissie richtte zich in haar onderzoek op vier projecten: centrumplan Drunen, sportcentrum Die Heygrave, de milieustraat en centrumplan Vlijmen. Het onderzoek laat volgens de commissie zien dat er sinds 2000 een duidelijk positieve ontwikkeling is ingezet, met een versnelling in 2006. Het centrumplan Drunen kende nog relatief weinig sturing. Maar bij de ontwikkeling van de milieustraat en de renovatie van zwembad Die Heygrave is het inzicht en overzicht al aanzienlijk beter. Bij het centrumplan Vlijmen, dat nog in volle gang is, blijkt de projectbeheersing nog beter. Als in dat project doelstellingen veranderen, wordt hierover duidelijk een standpunt ingenomen door de gemeenteraad.

Risicomanagement
Dat regelmatig opschuiven van projectdoelstellingen levert volgens de commissie echter wel het probleem op dat moeilijk kan worden vastgesteld of de beoogde doelen ook daadwerkelijk gehaald zijn. Ook constateert de commissie dat termijnen en budgetten werden overschreden. Van goed risicomanagement is volgens het rapport nog steeds geen sprake.

Om de sturing op grote projecten nog verder te verbeteren, doet de rekenkamercommissie vijf aanbevelingen. Ze pleit onder meer voor het versterken van de rol van de projectleiders en het projectmatig werken binnen de gemeente. Ook vraagt ze aandacht voor de kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraad en hoe de raad beter betrokken kan worden via de reguliere planning & controlcyclus. Een andere aanbeveling gaat in op het risicomanagement. Door vooraf de risico's bij projecten goed in te schatten, kan er tijdens het project beter mee worden omgegaan. Juist dan zijn budget- en termijnoverschrijdingen te voorkomen, aldus de commissie in haar rapport. Geplaatst op: 9 november 2009