Toots Thielemans lanceert de 1ste europese mucoweek

06/11/2009 09:53

Association contre la Mucoviscidose - CALLIBRA

Toots Thielemans lanceert de 1ste europese mucoweek... op zijn mondharmonica!

«Ik draag deze melodie op met heel mijn hart en alles wat ik heb en ben... om te helpen vechten tegen muco»

Toots Thielemans improviseerde de STOP CF Hit, een makkelijk in de oren liggend deuntje, dat tijdens de mucoweek van 9 tot 15 november door 100.000-en Belgen en Europeanen zal gespeeld, gefloten en gezongen worden als teken van solidariteit voor kinderen en volwassenen met muco!

Samen met mucoverenigingen uit 35 Europese landen willen we tijdens de week van 9 tot 15 november actie voeren voor een beter en langer leven van alle mensen met de nog steeds ongeneeslijke ziekte mucoviscidose, in meerdere Europese landen Cystic Fibrosis of CF genoemd.Mensen kunnen hun solidariteit tonen via onze Fight CF-polsbandjes, maar vooral door het fluiten van de STOP CF Hit, een deuntje dat Toots Thielemans speciaal voor de mucoweek inspeelde en dat nu gedownload kan worden op de actie-site www.cfweek.eu .Enkel in België gingen ondertussen al 100.000 gratis actie-fluitjes de deur uit. Maar de aanvragen blijven binnenstromen. Honderdduizenden Europeanen zullen in de mucoweek met hun school, jeugdbeweging, sportclub, koor of bedrijf de STOP CF Hit fluiten, zingen, spelen om zo stem, adem en zuurstof geven aan de strijd tegen muco.

Onze uitdaging? Tijdens de mucoweek van 9 tot 15 november heel (of toch minstens half) België én Europa aan 't fluiten krijgen, voor een beter en langer leven van alle kinderen en volwassenen met muco! De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen samen de STOP CF HIT fluiten... Een school waar 1000 mensen fluiten voor muco levert zonder twijfel spektakel op. Maar in een vrij moment met 10 vrienden of 100 collega's de stop CF hit fluiten schept zeker het nodige solidariteitsgevoel. Meteen ook unieke kansen om over muco te informeren.

Op www.cfweek.eu kan je de Stop CF-demo met Toots Thielemans en alle actiemateriaal downloaden. In onze galerij van 'muco-ambassadeurs' groeit de reeks van solidariteitsboodschappen aan. Maar je vindt er ook het nieuws van de dag. Actievoerders uit de 35 deelnemende landen worden uitgenodigd om hun solidariteitsactie aan te kondigen en na de actie te laten horen en zien hoe zij deelnamen aan de mucoweek door een filmpje, foto's of verslag van het (fluit)gebeuren te publiceren, met een link naar youtube. Filmpjes van 'vecht-tegen-muco-fluitmomenten' van over heel Europa zullen te zien zijn via onze website (en hopelijk ook in de media) en... de beste (grootste groep of meest originele opname) kan zelfs een prijs winnen. Wij nodigen iedereen uit: Toon je solidair en geef adem aan de strijd tegen muco!

DOE MEE EN VOLG DE ACTIE LIVE OP WWW.CFWEEK.EU

Rekeningnummer: 523-0801012-61

Mucoviscidose is de meest voorkomende ernstige erfelijke ziekte in Europa. Taai slijm blokkeert de ademhaling en de spijsvertering. In België wordt elke week een kind met muco geboren. 1 op 20 Belgen is drager van de muco-genfout en kan de ziekte dus doorgeven aan zijn kinderen! Zonder een goede behandeling -die al gauw 3 à 4 uur per dag in beslag neemt- kan je niet overleven. Genezen is nog niet mogelijk, maar dankzij een goede behandeling kan je wel problemen voorkomen en verlichten en dus beter en langer leven. In België kunnen de mensen de beste behandeling krijgen, maar in andere landen, zoals Griekenland of Bulgarije, sterven kinderen vaak heel jong. Maar ook in ons land verliezen nog teveel jongeren de strijd tegen de ziekte: elke nieuwe longontsteking, elke gemiste schooldag, elke dag in het ziekenhuis is er één te veel... Tijdens de eerste Europese mucoweek nodigen we groot en klein uit om solidair te zijn voor een beter en langer leven voor mensen met muco!

Contact:

Karleen De Rijcke au 02/66 33 904 ou karleen@muco.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel