Oranjewoud



Analyse van logistiek omtrent opvang Nederlandse Spoorwegen

Eén van de werkgeversverantwoordelijkheden van de Nederlands Spoorwegen (NS) is het verzorgen van psychosociale opvang voor medewerkers die een schokkende gebeurtenis op het spoor hebben meegemaakt. Save heeft in opdracht van de NS de logistiek omtrent deze opvang geïnventariseerd en daarover geadviseerd.

Na een schokkende gebeurtenis op het spoor (bv. aanrijding, zelfdoding of ernstige agressie) is het belangrijk dat voor betrokken medewerkers de opvang zo snel mogelijk op gang komt om psychosociale schade te beperken. Per NS-regio is een medewerker met een wachtdienstfunctie verantwoordelijk om zo snel mogelijk op de incidentlocatie aanwezig te zijn, om deze opvang te verzorgen.

Om taken en doelstellingen van de NS op dit gebied te verwezenlijken heeft bureau Save een inventarisatie uitgevoerd naar de logistieke haalbaarheid van deze vorm van hulpverlening.
In dit project is onderzocht:

Welke aanrijtijden ten behoeve van de opvang op basis van de huidige afspraken kunnen worden gerealiseerd?
Wat de knelpunten en oplossingsmogelijkheden zijn om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen?

Op basis van een rekenkundig model is een analyse naar de aanrijtijden uitgevoerd. Onder aanrijtijd wordt verstaan het tijdsbestek van alarmering van de dienstdoende medewerker, het vertrek en de reistijd naar een toegangslocatie tot het spoor en van daaruit de (loop)tijd naar de incidentlocatie. Voor elke wachtdienstmedewerker per regio is geïnventariseerd welke aanrijtijd haalbaar is.
Op basis van de doelstellingen van de NS is vervolgens bepaald welk aandeel van het spoorwegennet te bereiken is binnen de gewenste aanrijtijd. Daarbij zijn aanwezige knelpunten geïnventariseerd. De knelpunten zijn vervolgens gekoppeld aan de aard, frequentie en locatie van de incidenten die eerder plaatsvonden op het spoorwegennet.
Op basis hiervan heeft de NS inzicht in de urgentie van de knelpunten en is er een kader van prioriteitstelling voor het formuleren van oplossingen.