Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, MAANDAG 9 NOVEMBER 2009

SIN CITY, AFLEVERING 3: GEMAKZUCHT

Gespreksleider: Markha Valenta - amerikanist en historica. Sprekers: Shervin Nekuee, essayist, publicist en programmamaker en Hans Muiderman, expert op het gebied van kunst en onderwijs. Acteurs: Huub Brinkhof, Mimoun Boukiour en Sophie de Bree. Locatie: Koninklijke Schouwburg Den Haag / Het Paradijs. Aanvang: 19.30 uur
Reserveren: www.ks.nl of 0900 3456789

In deze vierdelige reeks met theater en debat neemt Kosmopolis Den Haag hedendaagse vormen van deugden en ondeugden onder de loep. Na 'mateloosheid' en 'eigendunk' staat centraal in deze aflevering: GEMAKZUCHT of het gebrek aan toewijding.

In de eerste aflevering 'Mateloosheid - Het gebrek aan zelfbeheersing' zette filosoof Frans Jacobs de toon. Een levendig publieksgesprek ontspon zich en leidde uiteindelijk tot dé prangende vraag voor de daarop volgende aflevering: hebben we een bepaalde mate van eigendunk juist ook nodig om tot zogeheten bovenmenselijke prestaties te komen?

Aflevering twee 'Eigendunk of het gebrek aan ontvankelijkheid' leidde tot de conclusie van humanist Harry Kunneman: 'Waar we naartoe moeten werken is een gematigder zelfrespect als alternatief tegenover de doorgeslagen ego-economie'. Schrijver Asis Aynan vreest echter dat we hiermee een deel van onze essentiële vrijheden verliezen. En werkt minder vrijheid niet een gebrek aan toewijding, passiviteit en zelfs gemakzucht in de hand? Hierover meer in deze derde aflevering van Sin City: Gemakzucht of het gebrek aan toewijding.

Over Sin City - Levenskunst in een new urban culture Sin City beproeft de moderne mens op het vermogen tot weldoordacht handelen. Met korte sketches en improvisaties brengen acteurs helden en hufters tot leven. Sprekers die dagelijks te maken hebben met morele frictie in de omgangsregels, zorgen voor ethische gespreksstof over actuele multiculturele dilemma's.

De slotaflevering van Sin City is op maandag 14 december 2009 en staat in het teken van Domheid of het gebrek aan oordeelskracht. Met o.a. Hans Boutellier, algemeen directeur van Verwey-Jonker Instituut -------