Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 9 november 2009

Air Products sluit overeenkomst voor de levering van waterstof aan ExxonMobil in Rotterdam

Nieuwe waterstoffabriek wordt uitgerust met state-of-the-art technologie

Air Products (NYSE: APD), de grootste leverancier van waterstof ter wereld, heeft een lange termijn contract ondertekend voor de levering van waterstof aan de raffinaderij van ExxonMobil (Esso) in Rotterdam en enkele andere klanten in de regio. Air Products gaat op het terrein van ExxonMobil in Rotterdam Botlek een nieuwe fabriek voor de productie van waterstof bouwen, die wordt uitgerust met de modernste technologie voor de optimalisatie van energie-efficiency en de reductie van emissies. De fabriek, die gekoppeld wordt aan het waterstofpijpleidingnetwerk van Air Products in de Rotterdamse regio, is naar verwachting medio 2011operationeel.

"We zijn verheugd, dat we onze zakelijke banden met ExxonMobil in Europa dankzij dit nieuwe contract versterkt hebben en dat we een nieuwe, ultramoderne waterstoffabriek kunnen bouwen", zei Howard Castle-Smith, vice-president Tonnage Gases, Equipment and Energy van Air Products Europe and Middle East. "Dit project betekent voor Air Products in Nederland een uitbreiding van de bestaande activiteiten en het regionale pijpleidingnetwerk. We hebben in de regio Rotterdam een aantal installaties voor de productie van waterstof, waarmee we raffinaderijen en de chemische industrie bevoorraden. Dit nieuwe project is een bewijs van ons commitment aan een regio, die waterstof als een van de sleutels voor de toekomstige ontwikkeling beschouwt." "De nieuwe waterstoffabriek zal gebruik maken van de meest geavanceerde processen en technologieën om een optimale energiehuishouding te bereiken en tevens de emissies van de fabriek flink te reduceren", licht Denis Deheusch, general manager Tonnage Gases voor Air Products in de Benelux toe. "We zullen die verbeteringen realiseren met behulp van een verbeterd ontwerp van de fabriek, dat gericht is op een minimaal verlies van warmte en een vermindering van benodigde hoeveel aardgas voor de productie van waterstof. "

Het Rotterdamse project is een vervolg op twee eerdere aankondigingen van samenwerking tussen Air Products en ExxonMobil in de Verenigde Staten. Air Products bouwt momenteel ook een nieuwe waterstoffabriek in Amerika, die waterstof zal leveren aan de raffinaderij van ExxonMobil in Baton Rouge (Louisiana). Vorig jaar werd eveneens een overeenkomst aangekondigd voor de levering van waterstof per pijpleiding aan de raffinaderij van ExxonMobil in Baytown (Texas). Beide projecten worden in 2010 opgeleverd.

De waterstoffabriek van Air Products in Rotterdam wordt gebouwd als onderdeel van het wereldwijde samenwerkingsverband tussen Air Products en Technip. Deze alliantie, die wereldwijd al meer dan dertig productielocaties voor waterstof heeft gebouwd, levert raffinaderijen concurrerende en uiterst veilige technologie. Technip brengt de expertise in voor het ontwerp en de constructie van de stoomreformers; Air Products de technologie voor gasscheiding. Air Products en Technip hebben door hun operationele netwerk en de lange lijst van referenties ook veel know-how van exploitatie en engineering opgebouwd, waardoor de installaties een hoge betrouwbaarheid en efficiency hebben. De fabrieken worden door Air Products gerund en onderhouden. Daarvoor worden lange termijn overeenkomsten met klanten afgesloten.

Air Products is sinds 1970 in Rotterdam actief en heeft zijn activiteiten en investeringen daar voortdurend uitgebreid. Air Products heeft productiefaciliteiten in de Botlek, Pernis, Chemiehaven en Europoort en beheert een uitgebreid pijpleidingnetwerk van zo'n 60 kilometer voor het transport van waterstof. De nieuwe waterstoffabriek voegt zo'n zes kilometer pijpleiding aan het bestaande netwerk toe. Behalve in de regio Rotterdam heeft Air Products pijpleidingnetwerken voor het transport van waterstof aan de Gulf Coast en in Californië (USA) en in Ontario en Alberta (Canada).


---



Ingezonden persbericht