Persbericht

Danny van Dongen verrassing van 'Zandvoort 500'

Zandvoort, 7 november 2009. De Zandvoortse autocoureur Danny van Dongen kijkt met een goed gevoel terug op de Zandvoort 500, de eerste race van het Winter Endurance Kampioenschap op Circuit Park Zandvoort. Achter het stuur van een gloednieuwe Radical SR3-RS was hij het hele evenement één van de snelste rijders van het 43 auto's tellende veld. "We hebben één inschattingsfout gemaakt, dat kostte ons uiteindelijk een podiumplek", aldus Danny. "Verder ging alles echt perfect." Danny's verrichtingen werden met belangstelling gevolgd door de rijders en teams die volgend jaar deel willen nemen aan de Radical Cup, een nieuwe nationale raceklasse rond de Radical SR3-RS.

Een langeafstandsrace rijden met een gloednieuwe raceauto is vragen om problemen. De ervaring leert immers dat bijna elke nieuwe raceauto kinderziektes heeft. De Radical SR3-RS van Danny en zijn teamgenoot Marijn van Kalmthout bleek een positieve uitzondering. "Vrijdag hebben we de eerste kilometers met de auto afgelegd, zaterdag hebben we vier uur lang zonder problemen en zeer competitief geracet", aldus een tevreden Van Dongen.

Tijdens de kwalificatietraining van de Zandvoort 500 stelde Danny de vierde startpositie veilig. Het begin van de race verliep minder voorspoedig. Danny: "Ik werd door de wedstrijdleiding uit de race gehaald omdat mijn auto volgens hen vloeistof lekte. Dat bleek niet het geval, dus ik mocht de baan weer op. Die onderbreking kostte natuurlijk wel veel tijd. Omdat de baan redelijk was opgedroogd, besloten we gelijk om de regenbanden voor slicks te verruilen. Het ging helaas alweer snel regenen, waarna ik weer naar de pits moest om regenbanden te laten monteren." Danny hervatte zijn race als 37ste. Dat was het begin van een fraaie inhaalrace, waarin hij de op één na snelste raceronde van het hele veld reed. Toen hij naar de elfde plek was opgeklommen, gaf hij het stuur over aan Marijn van Kalmthout. Marijn kwam uiteindelijk als achtste algemeen (zesde in de snelste Divisie I) over de finish.

"Ik ben heel tevreden over de auto en het verloop van de race", aldus Danny. "De Radical is een hele snelle auto, die ook heel betrouwbaar is gebleken. Een podiumplek in het Winter Endurance Kampioenschap is slechts een kwestie van tijd. Dat is goed nieuws voor de rijders en teams die volgend jaar aan de Radical Cup willen deelnemen. Ik wil Day V Tec bedanken voor hun goede technische ondersteuning en Marijn van Kalmthout voor de uitnodiging om zijn Radical te besturen."

Danny werd gesteund door onder meer Dunlop, Van Kalmthout Auto, Avery en Dutch Race Driver Academy.

Uitslag: 1. Sebastiaan Bleekemolen / Ronald van de Laar, Porsche 997 GT3 Cup, 101 ronden in 4:01,09,447; 2. David Hart / Nicky Pastorelli, V8 Star op 58,157 seconden; 3. Hoevert Vos / Wilko Becker / Harry Kolen, Renault Mégane Trophy, op 1 ronde; 8. (zesde in Divisie I) Danny van Dongen en Marijn van Kalmthout, Radical SR3-RS, op 5 ronden.
---