Chemiesector en federale regering richten High Level Group op voor duurzame chemische industrie in België

09/11/2009 12:49

ESSENSCIA

Regering, essenscia en bedrijven slaan handen in elkaar om Belgische chemiecluster te promoten

Brussel, 9 november 2009 - essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, en minister van Economie Vincent Van Quickenborne hebben vandaag een campagne gelanceerd om de troeven van de Belgische chemische en kunststofverwerkende cluster te promoten bij buitenlandse investeerders. Het project krijgt de naam "Belgium, a world champion for chemicals and plastics today and tomorrow" mee. Bovendien richt de federale regering in samenwerking met essenscia en de bedrijven een High Level Group op met als doel het investeringsklimaat in de chemiesector te versterken.

Als geglobaliseerde sector is ook de chemische industrie sinds eind vorig jaar getroffen door de wereldwijde economische crisis. De omzet van de sector is in de eerste helft van 2009 met 25% gedaald t.o.v. dezelfde periode in 2008. Op basis van de meest recente conjunctuurindicatoren blijkt het dieptepunt van de crisis te zijn bereikt en zijn er tekenen van een voorzichtige economische heropleving. Een snelle terugkeer naar een 'business as usual' scenario is op korte termijn echter uitgesloten. Bovendien wordt de wereldwijde concurrentie in de sector harder, vooral voor commodities vanuit het Midden-Oosten.

Wouter De Geest, voorzitter van essenscia en topman van BASF Antwerpen: "De chemische industrie wordt geconfronteerd met een overcapaciteit voor tal van chemicaliën op de Europese thuismarkt. Dit zal ongetwijfeld leiden naar consolidaties binnen de sector. Toch zijn we ervan overtuigd dat de toekomst ligt bij sterke chemieclusters in Europa. België heeft op dat vlak een aantrekkelijke positie. Onze cluster is de tweede grootste ter wereld na Houston en is zeer geïntegreerd en gediversifieerd wat tal van synergieën oplevert voor bedrijven die er gevestigd zijn."

essenscia kiest in een periode van crisis voor een offensieve aanpak. De federatie heeft een project uitgewerkt om België te promoten als wereldkampioen in chemie en kunststofverwerking. Onder de noemer "Belgium, a world champion for chemicals and plastics today and tomorrow" trekt de sector samen met de federale en regionale overheden in 2010 naar buitenlandse investeerders om de troeven van de Belgische cluster toe te lichten tijdens handelsmissies, het World Economic Forum in Davos en de Wereldexpo in Shanghai.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia: "Uit ons dossier blijkt onder meer dat 11 van de top-15 van de mondiale chemieconcerns productievestigingen hebben in België. Het aandeel van de chemische industrie in de totale economie is in België twee maal groter in vergelijking met het gemiddelde in de Europese Unie en zelfs groter dan het traditionele chemieland Duitsland. Onze ondernemingen investeren ook zeer gericht in onderzoek en ontwikkeling om innovatieve oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen van de wereld zoals voedselvoorziening, water, gezondheid, klimaatverandering, zuinig omgaan met energie en natuurlijke grondstoffen. De vraag naar duurzame producten uit de chemie zal met een steeds stijgende wereldbevolking de komende decennia alleen maar toenemen."

Het project kan rekenen op de uitdrukkelijke steun van alle werknemersorganisaties in de chemische industrie, de havenbedrijven van Antwerpen, Gent en Zeebrugge, verschillende kamers van koophandel en de regionale exportagentschappen.

Niettemin kampt ons land met een aantal pijnpunten die moeten worden aangepakt om een duurzame verankering van de chemische industrie in België te waarborgen.

Daarom besliste de federale regering op initiatief van minister van Economie Vincent Van Quickenborne op de ministerraad van 30 oktober een High Level Group (HLG) voor de chemiesector op te richten. Deze HLG werkt gedurende zes maanden in vijf thematische werkgroepen, namelijk innovatie en vereenvoudigen, energie en klimaat, logistiek, fiscaliteit en arbeidsmarkt. Aan de hand van concrete thema's zoeken de werkgroepen naar oplossingen om het investeringsklimaat en het concurrentievermogen van de sector te versterken, wat de werkgelegenheid ten goede moet komen. Deze oplossingen worden eind juni 2010 gebundeld in een actieplan dat de strategie en de maatregelen bevat om het te realiseren.

Minister Van Quickenborne coördineert de werkzaamheden. Elke bevoegde federale minister of staatssecretaris neemt één van de vijf werkgroepen voor zijn rekening. Het strategisch voorzitterschap van de HLG is toevertrouwd aan Wouter De Geest. De werkgroepen worden voorgezeten door bedrijfsleiders uit de sector: Philippe Stas (AlgoNomics), Hans Casier (Ineos), Raf Bouckaert (Bayer), Christiane Malcorps (Solvay) en Luc Delagaye (Agfa Materials).

"De chemische industrie is een cruciale sector voor de Belgische economie. De sector stelt 94.000 mensen te werk (indirect zelf 150.000) en is goed voor 30% van de Belgische export. Met de oprichting van de High Level Group voor de chemie toont de regering haar wil om samen met de sector verder te werken aan de verbetering van het investeringsklimaat in ons land, want ook morgen moet onze chemische sector 'world champion' blijven", besluit minister Van Quickenborne.


---

Vorig jaar lanceerde essenscia reeds een campagne om de life sciences en specifiek de biofarmaceutische industrie in België te promoten: "Belgium, the place to be for biopharmaceutical R&D and manufacturing". Voor meer info: www.investinbiopharma.be.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Timothy Verhoest, woordvoerder minister Van Quickenborne, 0476 94 34 50, timothy.verhoest@quickonomie.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel