Gemeente Zederik


Wat is besproken en besloten in de raad?

Op maandagavond 9 november jl. was er een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk met als enig onderwerp de Programbegroting 2010-2013

De Christen Unie bijt het spits af: `zelden een begroting met meer onzekerheden omkleed'.

De partij steekt in op mogelijkheden om de economie te stimuleren en waar mogelijk geld te besparen, zonder de burgers extra te belasten. De SGP merkt dat door de recessie veel zekerheden zijn weggevallen. De Zederikse reserves zijn ruim, dus 2010 brengt nog geen pijnpunten. Verder constateren zij enkele tegenstrijdigheden in het beleid, bijvoorbeeld bij het verlenen van evenementenvergunningen in relatie tot het bestrijden van drankmisbruik bij de jeugd.

De VVD refereert aan het vertrek van burgemeester Koen: `bij de Commissaris van de Koningin duidelijk aangeven dat Zederik zelfstandig is en blijft en dus een nieuwe burgemeester verdient!' Verder geven zij vier speerpunten aan: geen trainees, omdat er al veel organisatorische vernieuwingen zijn. Ten tweede wenst ze voorafgaand aan de verkiezingen, dat het college verantwoording aflegt over het gevoerde beleid, ook verwoord in een motie. Meer alert zijn op de economische situatie en lokale economie stimuleren, structurele uitgaven dekken uit structurele inkomsten. En verder een amendement om de OZB niet te laten stijgen.

De VKG concludeert dat het nieuwe beleid van het college niet het gewenste resultaat heeft gegeven. Toch ziet de partij pluspunten in de ontwikkeling van diverse projecten. Extra aandacht voor kosten van de brandweer, besluitvorming rondom sluipverkeer, reserves grondbedrijf, OZB en houding ten aanzien van leerlingenvervoer.

De PvdA stelt dat het college `niet over haar graf heen moet regeren'. De in de Perspectiefnota aangegeven richting is aangehouden. Het sluipverkeerprobleem leeft onder de bevolking, daarom moeten maatregelen worden getroffen die sluipers weren en weinig overlast geven. In de regionale samenwerking zit weinig vooruitgang, in die tussen Giessenlanden, Leerdam en Zederik wel. Opvallend is dat bij regie van de gemeente woningbouw voorspoedig verloopt, is de regie in handen van een projectontwikkelaar gaat het stroever.

Het CDA richt zich tot de burgemeester: `U gaat weg en wij gaan door!' In 2010 rekenen zij op een medisch centrum in Meerkerk, een dorpshuis in Lexmond, een winkelcentrum in Ameide en een woon-zorgvoorziening in Leerbroek. Belangrijke items voor het CDA: voortgang GLZ-samenwerking, evaluatie aanbestedingsbeleid, verkeersveiligheid, werkgelegenheid en woningbouw. Het CDA dient een amendement in, ook ondertekend door PvdA en SGP.

Het college reageert adequaat per onderwerp richting de diverse partijen. Wethouder Verwolf houdt vast aan het ingezette beleid en stelt dat de reserves verantwoord omlaag gaan. Het amendement van de coalitiepartijen houdt in: bevriezenvan het budget voor een aantal wensen. De bedragen blijven staan en de onderwerpen komen voor besluitvorming terug naar de raad. Behalve het speelruimteplan, dat is dit jaar al door de raad vastgesteld. Het college raadt een 0% OZB verhoging af. Verder stelt de heer Verwolf dat het college bij elke raadsvergadering verantwoording aflegt en er een verslag over het gevoerde beleid richting bevolking zal gaan.

Wethouder Krämer geeft aan dat een groot aantal projecten steeds concreter wordt. De stedenbouwkundige invulling is van groot belang. Het geringe aantal nieuwbouw-woningen levert frustraties op bij zowel college als raad als burger. Dit is met name te wijten aan het economisch tij.

Wethouder Bor gaat in op diverse verkeerskundige zaken: de rotonde bij Lexmond, veilige schoolomgeving, verplaatsing transportbedrijven en de dorpsstraat Lexmond. Verder geeft hij aan een splitsing te maken tussen de posten cultuur, recreatie en toerisme.

De burgemeester waardeert het dat de raad het belang van regionale samenwerking onderstreept. Samenwerkende gemeenten zorgen voor kwaliteitsverbetering en het tegengaan van kwetsbaarheid. Zijn vertrek zal naar zijn inschatting, geen negatief effect hebben op een zelfstandig Zederik.

Na de 2^e termijn komen de amendementen aan bod. Het amendement van CDA, PvdA en SGP wordt door alle partijen gesteund en het college neemt het over. Het amendement van de VVD wordt alleen door henzelf gesteund. Vervolgens wordt de Programbegroting 2010-2013 bij hamerslag vastgesteld. Tot slot wordt de motie van de VVD in stemming gebracht; oppositie stemt vóór en coalitie tegen, dus is de motie verworpen.

U kunt de Programbegroting 2010-2013 hier downloaden.