Ingezonden persbericht


Amsterdam, 29 oktober 2009
Het Duits Verkeersbureau nodigt u en uw partner van harte uit voor de opening van 'Een ogenblik in Duitsland', een fototentoonstelling over de val van de Muur twintig jaar geleden.

9 november 2009, 17:00
Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143 in Amsterdam

2009 is voor de Duitse en Europese geschiedenis een bijzonder jaar.

Op 9 november is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, het bekendste deel van de bijna 1400 kilometer lange Duits-Duitse grens. Deze gebeurtenis leidde tot het einde van de DDR en de hereniging van West- en Oost-Duitsland.

Voor de tentoonstelling 'Een ogenblik in Duitsland hebben' hebben 31 internationale fotografen momentopnames gemaakt van plekken die met de voormalige deling te maken hebben. Tegelijkertijd laten de beelden een nieuw nationaal bewustzijn in het herenigde Duitsland zien. De Nederlandse fotojournalisten Karijn Kakebeeke en Willem Laros fotografeerden met dit doel Berlijn en de voormalige Oost-Duitse deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen.

Het DDR Museum is present met de tentoonstelling 'Achter de Muur', die de samenleving van de DDR in al zijn tegenstrijdigheden verbeeldt. Een samenleving die alleen te begrijpen is als men kennis neemt van zowel het politieke machtssysteem als van het dagelijks leven van gewone mensen.

'20 jaar Val van de Muur' is een samenwerking van het Duits Verkeersbureau, DDR Museum, Goethe Instituut, Duitsland Instituut Amsterdam en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De tentoonstelling is te zien op het reizenplein (3e etage) van de bibliotheek.

Opening
De opening wordt gevierd met een toepasselijk programma in het Theater van 't Woord, op de zevende etage van de bibliotheek. Vooraf of aansluitend is er gelegenheid om de tentoonstelling op de derde etage te bekijken.

Programma
17.00 Welkom door Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam, en introductie van Friso de Zeeuw, voorzitter DDR Museum, als moderator 17.10 Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau, over de fototentoonstelling 'Een ogenblik in Duitsland' 17.15 Interview dr. Ben Bot, oud-minister Buitenlandse Zaken, door Annette Birschel 17.35 Filmvertoning Die Berliner Mauer
17.50 Marieke Nooren speelt een deel uit het theaterstuk Betonrot, Een persoonlijk verhaal over de DDR 18.00 Deelnemers aan het Open Podium van de OBA dragen twee gedichten voor 18.10 Optreden zanger Sven Ratzke
18.30 Dankwoord en aansluitend borrel met hapjes