Jaarrekeningen van gemeente Steenwijkerland misleidend


Inwoners van gemeente Steenwijkerland betaalden in jaren 2005-2008 geheel onnodig Onroerendezaakbelasting

STEENWIJK, 20091109 -- In de door gemeente Steenwijkerland uitgebrachte jaarrekening 2008 presenteert het gemeentebestuur een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van 5,4 miljoen euro. In werkelijkheid hield de gemeente 1,9 miljoen euro over. Ook de jaarrekeningen van voorgaande jaren waren misleidend. In de jaarrekeningen over de jaren 2005-2008 presenteerde het gemeentebestuur een voordelig saldo van 49,6 miljoen euro. In werkelijkheid hield de gemeente in die periode 47,7 miljoen euro over. De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting in de periode 2005-2008 bedroeg 24,5 miljoen euro. Die was dus geheel overbodig.

Deze conclusies volgen uit onderzoek verricht door registeraccountant drs. Leo Verhoef. Leo Verhoef doet al jarenlang onderzoek naar de kwaliteit van jaarrekeningen en begrotingen van gemeenten en provincies.

Meer informatie over het onderzoek, de uitkomsten en de rapportering aan de gemeenteraad van Steenwijkerland is te vinden op:
www.leoverhoef.nl
en meer in het bijzonder in het op de website opgenomen dossier:
"Dossier: Steenwijkerland"

Meer informatie over de door Leo Verhoef geconstateerde boekhoudfraudes bij andere gemeenten en provincies en de bevestiging van de uitkomsten van zijn onderzoek, bijvoorbeeld door het NIVRA (overkoepelende organisatie van registeraccountants), de Raad van Tucht voor Accountants, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Rekenkamer Amsterdam en Rekenkamer Rotterdam en anderen is eveneens te vinden op www.leoverhoef.nl





Ingezonden persbericht