Handelsmissie vanuit Nederlandse Antillen en Suriname naar Rotterdam


Dagvoorzitter Don Martina, ex-premier van de Nederlandse Antillen

ROTERDAM, 20091109 -- De 9e Handelsmissie `Zakendoen met het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname' zal in november 2009 plaatsvinden in Rotterdam. Het evenement zal zich richten op de nieuwe zakelijke kansen die het geherstructureerde Koninkrijk der Nederlanden en Suriname bieden voor het bedrijfsleven. Deelnemers zijn overheden, bedrijven en instanties uit de Nederlandse Antillen en Aruba, Suriname en Nederland.

De focus van de handelsmissie zal liggen op duurzaam innoveren en investeren. Centraal hierbij staat het stimuleren van de (sociaal-)economische ontwikkeling door bedrijven aan te trekken die een duurzame relatie willen opbouwen in de driehoek Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Opzet en programma
In Rotterdam worden een congres, workshops, expositie en een intensief matchmaking programma georganiseerd. De heer Don Martina, oud-premier van de Nederlanse Antillen, is dagvoorzitter van het congres. Hij zal verder spreken over het verkeer van personen en goederen tussen de lidstaten van de Europese unie en hun overzese gebiedsdelen. De heer de R.J. Doelder van de Erasmus Universiteit zal vertellen over financieel toezicht, mevrouw c. Wielenga van het Nederlands Compliance Instituut spreekt over het bestrijden van het witwassen van zwart geld, en de heer J. Gudde van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zal ingaan op de staatkundige veranderingen van de Nederlandse Antillen. Diverse andere sprekers zullen onderwerpen behandelen als het rechtssysteem in Suriname, de kansen in de Surinaamse medische sector, dollarisatie en het nieuwe belastingstelstel van de Nederlandse Antillen.

Tijdens het matchmaking-gedeelte zullen de Antilliaanse, Arubaanse, Surinaamse en Nederlandse vertegenwoordigers met elkaar in gesprek gaan over het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsverbanden en het benutten van kansen op de wederzijdse markten. De expositie biedt deelnemende bedrijven en instanties de gelegenheid om zich te profileren bij de bezoekers van het congres.

Kansen op de Nederlandse Antillen
De nieuwe staatkundige structuur en de economische groei van de Nederlandse Antillen en Aruba bieden kansen aan het Nederlandse en Surinaamse bedrijfsleven. De eilanden zijn volop in ontwikkeling en hebben behoefte aan solide partners, toeleveranciers, uitvoerders en investeerders. De nieuwe staatkundige structuur betekent, dat de Antillen aan de Nederlandse wetgeving dienen te voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van asbestsanering en bodemverontreiniging. Voor de Nederlandse bedrijven, die zich momenteel geconfronteerd zien met een slechte economische situatie op de thuismarkt, brengt dit nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Suriname in ontwikkeling
Suriname werd in 1975 een zelfstandig land. Sindsdien is er veel gebeurd. Momenteel maakt Suriname een grote economische groei door en liggen er kansen voor zowel Nederlandse en Antilliaanse bedrijven die in Suriname willen investeren, als Surinaamse ondernemingen die met Nederland en de Antillen zaken willen doen.


Over InterExpo Caribbean N.V.
InterExpo Caribbean N.V.organiseert sinds 1996 handelsmissies, congressen en evenementen met een internationaal karakter op de Nederlandse Antillen, in Nederland, Europa, Azië en Noord- en Latijns-Amerika. De activiteiten zijn gericht op het opbouwen en uitbreiden van stabiele economische en politieke relaties, met een specifieke focus op duurzame ontwikkeling. Zo richtten voorgaande evenementen zich op wind- en zonne-energie, gezondheid, veiligheid en milieu, water management, sport, en bestendig zakendoen in het Caribisch gebied.

Links:
www.rotterdam2009.com