Ten Esschen - Heerlen, 25 oktober 2009


Maandag 9 november: filmavond
Oil, Smoke & Mirrors
Het Vredesplatform Heerlen organiseert samen met Transition Town Parkstad Limburg een avond waarin de film 'Oil, Smoke & Mirrors' (Olie en Dwaalsporen) wordt vertoond. Deze Nederlands ondertitelde film duurt 50 minuten en gaat in op de afhankelijkheid van onze welvaart van goedkope olie en 'oorlog voor olie'. Het onderwerp van de film is van hoog controversiële aard en niet alle mensen die meewerkten aan de film zullen het persé eens zijn over alle deelonderwerpen. De film is geproduceerd en geregisseerd door Ronan Doyle en opgedragen aan het groeiende aantal mensen wereldwijd die de moed vinden hun ogen open te doen. Maandag 9 november, aanvang 20.00 uur (tot uiterlijk 22.00 uur), Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen, toegang is gratis. Na de film is er gelegenheid tot napraten en wordt er nog een nieuwe presentatie vertoond over Transition Town Parkstad Limburg.

Aanvullende informatie over de film 'Oil, Smoke & Mirrors':

De film handelt vooral over het begrip 'Peak Oil' of 'de oliepiek'. Richard Heinberg, auteur van diverse boeken over 'de oliepiek', stelt in de film: "Het is zo gemakkelijk om in ontkenning te gaan over 'de oliepiek' want het verandert alles. Ieder van ons is opgegroeid in deze unieke historische periode waarin we eenvoudige toegang hadden tot goedkope energie en alles wat goedkope energie voor ons kan doen. Zelfs mensen die intellectueel gezien 'de oliepiek' begrijpen, vervallen zo gauw ze hun aandacht ergens anders op richten, vrijwel direct in hun normale denkpatroon." Julian Darley, oprichter van 'The Post Carbon Institute', zegt: "In de rijke geïndustrialiseerde wereld, acht ik de kans nihil dat de meerderheid dit actief gaat oppakken in de nabije toekomst. Maar desalniettemin, vanwege het geologische gegeven gaat er iets gebeuren of mensen dat leuk vinden of niet." Michael Meacher MP, voormalig Milieuminister van Groot Brittannië, verklaart: "Wij zijn vrijwel volledig afhankelijk van olie voor al onze activiteiten. Ten eerste draait de industrie op olie, dat begrijpt iedereen. Moderne gemechaniseerde landbouw is zwaar afhankelijk van olie. Als je kijkt naar transport. Dat is duidelijk, auto's en vliegtuigen draaien op olie, aardolie, benzine. En natuurlijk militaire mogelijkheden. Je kunt geen oorlog voeren, zonder olie.

Blz. 2.

Ieder aspect van het menselijk bestaan is afhankelijk van olie. Als we het punt hebben bereikt van maximumproductie, van de maximum aanvoercapaciteit te opzichte van de vraag, dan is dat een heel significant punt dat zijn weerga niet kent in de geschiedenis." "Wereldwijde olieproductie zal haar piek bereiken. Het zal de wereldwijde economie verwoesten. We gaan olieoorlogen zien, alles zal veranderen en toch zullen mensen het niet hebben over de oliepiek. Ze zullen praten over de werkeloosheid. Ze zullen praten over de hoge voedselprijzen. Dat je niet meer met een vliegtuig kan reizen want de luchtvaartindustrie is ingestort. Ze zullen praten over de laatste oorlog of terroristische aanslag. En ze zullen compleet het zicht zijn verloren op de gebeurtenis die al die effecten veroorzaakte" stelt Richard Heinberg.