Ingezonden persbericht


Bijna 30% woningzoekers wil huurwoning

Geen verantwoordelijkheid voor onderhoud reden voorkeur voor huurwoning

Bijna drie op de tien woningzoekenden heeft voorkeur voor een huurwoning. De belangrijkste reden hiervoor is dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud bij de verhuurder ligt. Van de woningzoekenden met een voorkeur voor een huurwoning geeft bijna zes op de tien dit op als reden. Dit blijkt uit onderzoek voor het WoonKennis Jaarrapport 2009/2010.


* Tweede reden voorkeur huurwoning is vermijden van hypotheeklasten
* Korte opzegtermijn voor 20% actief woningzoekenden reden voor voorkeur huurwoning
* 9% actief huurwoningzoekenden wil overwaarde woning verzilveren

Van actief woningzoekenden die op zoek zijn naar een huurwoning wil 44% een woning huren omdat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud bij de verhuurder ligt. Onder latent huurwoningzoekenden is dat 62%. Veel mensen hebben geen behoefte aan de rompslomp die bij onderhoud komt kijken. Niet iedereen is immers een even handige klusser.

Geen hypotheek
Een tweede belangrijke reden om liever een huur- dan een koopwoning te nemen, is het vermijden van een langlopende financiële verplichting in de vorm van een hypotheek. Deze reden noemt in totaal 46% van de woningzoekenden met een voorkeur voor een huurwoning, verdeeld onder 42% van de actief en 47% van de latent woningzoekenden. In onzekere economische omstandigheden, zoals de huidige conjunctuur, wint deze reden aan kracht. Mensen leggen zichzelf dan minder snel vast aan langlopende vaste lasten en kiezen eerder voor een huurwoning.

Reden voorkeur huurwoning (in %)
Actief Latent
Onderhoud verantwoordelijkheid verhuurder 44 62 Geen langlopende financiële verplichting 42 47
Korte opzegtermijn bij verhuizing 19 23
Verzilveren overwaarde huidige woning 9 13
Geen koopwoning aansluitend bij wensen 7 11
Tijdelijke huur als tussenstap naar andere koopwoning 10 4 Verwachting prijsdaling koopwoningen 0 2
Anders, namelijk 19 11
Weet niet/geen mening 4 4
Bron: WoonKennis, september 2009

Invloed leeftijd
Overige redenen voor de voorkeur voor een huurwoning worden beduidend minder vaak genoemd. De korte opzegtermijn van een huurwoning wordt nog wel door eenvijfde van de actief huurwoningzoekenden genoemd, terwijl bijna een kwart van de latent huurwoningzoekenden dit als reden geeft. Dit geldt vooral voor mensen die flexibel willen zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld jongeren zijn die nog snel van woning willen kunnen veranderen. Voor ouderen kan het verzilveren van hun overwaarde op hun huidige koopwoning een reden zijn om naar een huurwoning te willen verhuizen. In totaal 9% van de actief huurwoningzoekenden noemt deze reden en 13% van de latent huurwoningzoekenden.

Een kleine groep geeft aan geen enkele koopwoning te kunnen vinden die aansluit bij de wensen en behoeften. En sommigen zitten ook in een tussenstap naar een nieuwe koopwoning, waardoor eerst een tijdelijk huur noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de toekomstige koopwoning nog niet opgeleverd is, terwijl het oude koophuis reeds verkocht is.

Antwoorden die gegeven zijn onder 'anders, namelijk' zijn met name redenen in de financiële hoek. Een hypotheek is voor veel mensen te duur, of de bank wil er geen verstrekken. Ook blijkt ouderdom vaak een reden te zijn om voor een huurhuis te kiezen.

Persbericht
WoonKennis Jaarrapport Nederland 2009/2010
Bovenstaande informatie maakt onderdeel uit van het hoofdstuk Woonwensen in het WoonKennis Jaarrapport Nederland 2009/2010. Dit hoofdstuk gaat in op de woonwensen van actief en latent woningzoekenden, zowel op het gebied van de woning, de woningprijs en de woonomgeving. Daarnaast behandelt het WoonKennis Jaarrapport Nederland 2009/2010 onder andere het oriëntatiegedrag woningzoekenden, het proces van het aankopen van een nieuwbouwwoning, doorstroming op de woningmarkt en klusgedrag. Het WoonKennis Jaarrapport geeft u gemakkelijke en concrete handvatten om uw beleid uit te stippelen. Hierdoor is dit rapport een onmisbaar naslagwerk van menig beleidsmaker in de woonmarkt. Voor volledige informatie of om het rapport te bestellen kunt u hier klikken. U kunt daarnaast ook altijd contact opnemen met Maurice van Dijk van BouwKennis via vandijk@bouwkennis.nl of 010-2066996.

WoonKennis is een product van BouwKennis, uitgever van marktinformatie over de bouw-, installatie-, woon-, en vastgoedmarkt. De producten van WoonKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het strategisch beleid.


Noot voor redacties