Ingezonden persbericht



Utrecht, 9 november 2009

Bussemaker moet AWBZ-pakketmaatregel compenseren!

MOgroep W&MD roept de Tweede Kamer en staatssecretaris Bussemaker op maatregelen te nemen ter compensatie van de AWBZ-pakketmaatregel. Deze week wordt de VWS-begroting behandeld. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten nog nauwelijks alternatieven hebben georganiseerd voor burgers die de AWBZ-indicatie verliezen. Ook al krijgen gemeenten daarvoor 127 miljoen extra. MOgroep W&MD wil oormerking van dat geld, om te voorkomen dat het gebruikt wordt om bezuinigingen op te vangen, en een stimuleringsregel voor gemeenten en welzijnsorganisaties die wel concreet aan de slag gaan met het ontwikkelen van nieuwe voorzieningen. Als dat niet gebeurt komen 60.000 kwetsbare mensen die hun indicatie verliezen de deur niet meer uit. Ze vereenzamen en gaan snel achteruit, waardoor ze alsnog een beroep zullen doen op de zwaardere AWBZ zorg.

Een steeds groter deel van de Tweede Kamer maakt zich, net als de MOgroep en cliëntenorganisaties, zorgen over de groep burgers die door de AWBZ-pakketmaatregel geen indicatie meer krijgt voor begeleiding bij deelname aan de samenleving. Ze raken het geld voor hulp uit de AWBZ kwijt. Gemeenten moeten dat opvangen en compenseren. Veel gemeenten kunnen of willen daar echter nog geen alternatieve ondersteuning voor bieden. Al krijgen de gemeenten hiervoor wel 127 miljoen. Uit eigen onderzoek van staatssecretaris Bussemaker van VWS blijkt dat een groot deel van het bedrag ingezet wordt om tekorten elders op de begroting op te lossen. Iets wat de MOgroep W&MD al langer constateert. Oormerking van de 127 miljoen ter compensatie van de AWBZ-pakketmaatregel voor een periode van twee jaar voorkomt dat gemeenten de middelen voor andere doelen kunnen inzetten

Gemeenten moeten met dat geld oplossingen organiseren voor mensen met beperkingen die zelfstandig de deur niet uit komen. De mantelzorgers en vrijwilligers moeten kunnen rekenen op voldoende steun. Daarnaast zijn er collectieve voorzieningen nodig, zoals praktische hulpdiensten en wijkvoorzieningen voor dagactiviteiten en ontmoeting. Voor met name de groep licht dementerende ouderen zijn voldoende uren begeleiding en activiteiten, structuur en zorg nodig.

Welzijnsorganisaties melden dat mensen die tot nu toe voor een paar dagen per week gebruik maakten van AWBZ dagverzorging, nu alleen thuis zitten. Nog maar een beperkt aantal gemeenten is in staat of bereid om deze alternatieven al te ontwikkelen samen met cliëntorganisaties, medeburgers en welzijnsorganisaties. Een tijdelijke stimuleringsregel kan het vastgelopen proces aanjagen.

Door de AWBZ-pakketmaatregel verliezen vanaf 2009 circa 60.000 mensen hun indicatie voor begeleiding bij deelname aan de samenleving. Niet iedereen heeft familie of buren die dagenlange opvang of dagbesteding kunnen compenseren. Snelle actie voor hen is hard nodig! Mensen die vereenzamen gaan snel achteruit. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij binnen de kortste keren weer als 'zwaar geval' wèl onder de AWBZ gaan vallen.

Staatssecretaris Bussemaker zal deze week bij de behandeling van de begroting van VWS alle zeilen moeten bijzetten en met maatregelen moeten komen om het tij te keren.