Ingezonden persbericht


Opbrengst stijgt ondanks crisis

Dorcas Voedselactie levert 52.000 voedselpakketten op

ANDIJK - Hulporganisatie Dorcas kan zeker 52.000 voedselpakketten naar Oost-Europa versturen. Dit is de voorlopige opbrengst van de veertiende Dorcas Voedselactie, die in de week van zondag 1 tot en met zondag 8 november werd gehouden. Daarmee is het aantal ingezamelde pakketten, ondanks de economische crisis, opnieuw licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dorcas is erg dankbaar voor deze opbrengst.

Vrijdag en zaterdag werd in circa 600 supermarkten in heel Nederland voedsel ingezameld onder het winkelend publiek. Daarnaast zamelden 400 kerken producten in rond de viering van Dankdag voor Gewas en Arbeid. Duizenden vrijwilligers waren bij de inzamelingsacties betrokken. Inmiddels is in verschillende regiocentra van Dorcas begonnen met het sorteren van de etenswaren. Zodra de voedselpakketten verzendklaar zijn gemaakt, gaan vrijwillige chauffeurs op pad naar Oost-Europa om de pakketten daar af te leveren. Ze zorgen vaak zelf voor een gesponsorde vrachtwagencombinatie. De overige transportkosten worden betaald van giften die tijdens de Dorcas Voedselactie in de collectebussen werden gedeponeerd. De eerste 20.000 voedselpakketten zullen voor Kerst op de plaats van bestemming terechtkomen.

Oekraïnehuis
Dit jaar had de Dorcas Voedselactie een bijzondere component: het Dorcas Oekraïnehuis in Veenendaal waar vier vrijwilligers een week lang leefden in omstandigheden vergelijkbaar met de situatie in Oost-Europese landen. Zo was het huisje een kopie van een Oekraïens huis, inclusief lekkend dak, en moesten de bewoners leven van één voedselpakket en twintig euro. Via GrootNieuwsRadio vroegen de bewoners heel actief aandacht voor de Dorcas Voedselactie, waarmee ze in een week tijd tenminste 12.500 euro in wisten te zamelen. Dit bedrag is nog niet meegeteld in de totale opbrengst van de Dorcas Voedselactie.

In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten als huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijft dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze daar niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in Oost-Europa te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis. Meer informatie: www.dorcasvoedselactie.nl.

Dorcas
Dorcas is een internationale hulporganisatie die in twintig landen in Oost-Europa en Afrika projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt, geïnspireerd door Mattheüs 25, de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. Meer informatie: www.dorcas.nl of tel. 0228 595900.

Dorcas Hulp Nederland
Postbus 12
1619 ZG Andijk



Ingezonden persbericht