Ingezonden persbericht



9 november, 2009

Marketeers nemen steeds vaker beslissingen gebaseerd op cijfers ~ Onderzoek van SPSS onthult een groeiende behoefte aan ROI-analyses ~

Door de economische recessie zijn marketeers genoodzaakt hun besluitvormingsprocessen aan te passen. Dit komt naar voren uit onderzoek van SPSS, an IBM Company en wereldwijd leverancier van software-oplossingen voor predictive analytics. Het onderzoek toont aan dat marketeers steeds vaker de return on investment (ROI) van voorgaande campagnes analyseren om zo betere beslissingen te kunnen nemen over nieuwe campagnes.

Uit onderzoek naar de huidige opvattingen binnen marketing - dat door het Engelse onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van SPSS is uitgevoerd onder 100 marketing professionals - blijkt dat meer dan de helft van de respondenten (53%) de besluitvorming in marketing heeft aangepast. Vier van de vijf ondervraagden (83%) stelt dat dit een direct resultaat is van het huidige economische klimaat.

31 procent van de respondenten geeft aan dat bewezen rendement van marketinginvesteringen nu gebruikt wordt als onderdeel van het besluitvormingsproces, in tegenstelling tot 25 procent voorheen. Marketeers zetten verschillende middelen in om hun keuzes te onderbouwen, waaronder marktonderzoek (73%), marketinganalyse (62%) en predictive analytics (36%).

Toch vertrouwt ruim een derde (36%) nog steeds vooral op intuïtie gecombineerd met bewezen resultaten om hun marketingactiviteiten te bepalen. Zeven procent gaat alleen af op intuïtie, zelfs met de geavanceerde tools en technologieën die beschikbaar zijn.

"ROI krijgt vaak minder aandacht als marketeers alle zeilen moeten bijzetten om koste wat het kost hun doelstellingen - het binnenhalen en behouden van klanten - te behalen", zegt Jaap Vink, senior principal bij SPSS Benelux. "Dit onderzoek toont echter aan dat in tijden dat budgetten zwaar onder druk staan, zaken beginnen te veranderen en marketeers meer en meer mathematische modellen gebruiken om hun keuzes te onderbouwen."

Hij vervolgt: "Een wetenschappelijke benadering is absoluut noodzakelijk in moderne marketing, niet alleen bij het meten en bewijzen van succes, maar ook ter ondersteuning van beslissingen die aan succesvolle marketing ten grondslag liggen."

Door het analyseren van klantgegevens en het rendement van campagnes, krijgen marketeers beter inzicht in klantgedrag- en voorkeuren en zijn deze ook beter te voorspellen. Dit maakt het mogelijk om toekomstige campagnes en aanbiedingen doelgerichter uit te voeren, beter te anticiperen op klantgedrag, en specifieke boodschappen en content voor campagnes te selecteren.

Dankzij het automatiseren en naadloos integreren van analyses in marketingsystemen- en processen, is het voor marketeers eenvoudiger geworden om campagnes continu te verbeteren en zodoende hun bottom line-resultaten te optimaliseren.