Ingezonden persbericht


Onderwijscrisis verdient stevige aanpak

DWARS, de GroenLinkse jongerenorganisatie, vindt dat het ministerie van OC&W de aanpak van de crisis in het hoger onderwijs tot speerpunt van haar begroting had moeten maken. "De uitval van studenten in het hoger onderwijs is schrikbarend hoog en de kwaliteit van het onderwijs bedroevend laag. Laat er geen twijfel over bestaan: ook in het hoger onderwijs heerst crisis," zegt Diederik ten Cate, voorzitter van DWARS.

DWARS wijt de onderwijscrisis aan een gebrek aan goede begeleiding en binding van studenten. "Veel instellingen binnen het hoger onderwijs zijn er helemaal niet op uit om hun studenten binnen boord te houden. Zij krijgen daar vanuit de overheid vaak ook verkeerde financiële prikkels voor," aldus Ten Cate.

Voor universiteiten en HBO's is het financieel aantrekkelijk als studenten binnen vier jaar hun studie afronden. Daarnaast hebben de instellingen geen grote financiële nadelen van het uitvallen van eerstejaars studenten. Dat moet anders, vindt DWARS: "We moeten naar een financieringsmechanisme toe waarin onderwijsuitval voor Universiteiten en HBO's nadeliger wordt en waarin het niet langer word beloont om studenten zo snel en zo goedkoop mogelijk met een diploma op straat te zetten. Pas dan zullen instellingen echt moeite doen om studenten aan de opleiding te binden door middel van goede, individuele studentenbegeleiding," aldus Ten Cate.

De begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die dinsdag en woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken, is het moment om dit aan de kaak te stellen en een helder plan van aanpak van de minister te eisen, vindt DWARS. "In het hoger onderwijs moeten niet langer de kostenplaatjes en efficiëntie centraal staan, maar juist persoonlijke ontwikkeling van studenten en de kwaliteit van het onderwijs. Meer aandacht voor studentenbinding en studentenbegeleiding is dus een keiharde noodzaak," aldus Ten Cate.

Noot voor de redactie,